Al maanden lang zit Jelmer Stellingwerf (33) uit Menaam samen met zijn vriendin in een complete lockdown in Melbourne, deelstaat Victoria in Australië. ,,It is hartstikke strang, mar it wurket wol.”

Opnieuw heeft de lokale overheid in Australië keihard ingegrepen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo snel mogelijk verdwijnt. Maximaal een uur tot twee uur- verplicht met mondkapje- naar buiten om boodschappen te doen, stadsgrenzen en de grenzen van de deelstaat Victoria zijn potdicht en een overheid die pas gaat versoepelen, wanneer het aantal besmettingen in alleen Melbourne op maximaal vijf personen per dag zit. Kortom: een complete lockdown.

Dat is de situatie waar Jelmer Stellingwerf (33) uit Menaam zich momenteel in bevindt ,,Wy hiene trije moanne lyn in koarte fersoepeling. Doe koene wy wer even út iten. Dat is no wer ferline tiid. We kinne no eins niks.”

Melbourne

Stellingwerf kwam, na rondzwervingen in onder andere Zweden en Spanje, in Zwitserland terecht. Daar leerde hij zijn huidige vriendin Karina uit Australië kennen.

Samen zijn ze vorig jaar augustus verhuisd naar Melbourne, omdat zij daar een baan had gekregen. Stellingwerf werkte in Zwitserland voor een bedrijf in Zürich dat antislipcoating maakt. Hij is nu druk bezig om een dochteronderneming van hetzelfde bedrijf op te richten in Australië. Maar: ,,It is net it ideale momint om in bedriuw op te rjochtsjen”, zegt Stellingwerf met gevoel voor understatement.

De situatie in Nederland en Australië verschilt totaal. De coronamaatregelen zijn nu in deelstaat Victoria vele malen strenger dan in Nederland. De Australische stad Melbourne heeft een inwonersaantal van ongeveer vijf miljoen. Dagelijks zijn daar nu ongeveer tien besmettingen. Stellingwerf kijkt dan ook met verbazing naar de situatie in Nederland, waar gisteren nog 6854 nieuwe coronagevallen waren.

Semi-laks belied

,,It is eins in semi-laks belied. As ik nei de diskusje sjoch oer de mondkapjes, begryp ik dat net. Wat is dêr sa slim oan? Wy binne eins net oars wend.” De vroegere Menamer geeft aan dat de mentaliteit heel erg anders is. ,,Hjirre wolle we echt it firus kapot meitsje. Wy hawwe dan ek, op in pear lytse demonstraasjes fan 40 man, hast gjin tsjinlûd, Elkenien folget de regels.”

Dat wil echter niet zeggen dat de bevolking er niet klaar mee is. Mede doordat de zomer voor de deur staat. Ook Stellingwerf heeft er inmiddels wel genoeg van. Maar toch: ,,Noch efkes geduld. Wy dogge it tegearre foar ús allegearre.”

Toen het virus in februari zijn intrede deed in West-Europa, heeft de overheid van Australië keihard aan de noodrem getrokken. Doordat ze er zo vroeg bij waren, weten ze precies waar de infecties plaatsvinden. Het beleid is hard, maar effectief. In de grote steden zoals Sidney, Canberra en dus Melbourne zijn nog er nog een klein aantal besmettingen. Het Noorden is bijna COVID-19 vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct