Brandweermensen bij de ingang van Beuckelaer waar sprake was van zware rookontwikkeling.

Interne brand bij Beuckelaer valt mee: ouderen gauw weer aan de koffie

Brandweermensen bij de ingang van Beuckelaer waar sprake was van zware rookontwikkeling. FOTO CAMJO MEDIA

Dat er brand had gewoed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie was voor velen dinsdagochtend een verrassing. De situatie was dan ook snel onder controle.

Binnen drie uur nadat zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie dinsdagochtend werd opgeschrikt door een brandmelding, was de rust weergekeerd. ,,Mar goed ek’’, zegt facilitair manager Jan de Vries. ,,Kinne we aanst gewoan mei syn allen oan ‘e kofje.’’

De lift moet dan wel weer werken. Die wordt bij een brand automatisch buiten dienst gesteld. Er blijft alleen een speciale lift voor de brandweer in gebruik. Om vijf uur dinsdagochtend ontdekt de nachtdienst op de eerste verdieping bij afdeling Melkmeisje dat op een van de appartementen de meterkast in brand staat. Later blijkt dat de waterleiding is gesprongen en het water op het meterbord spuit. De rookontwikkeling is enorm.

De brandweer van Sint Annaparochie, snel ter plaatse omdat de kazerne bijna naast Beuckelaer is, besluit vanwege de rookontwikkeling op te schalen naar Grip 1. Menaam, Marsum en Stiens komen helpen, evenals de hoogwerker uit Leeuwarden. De bewoner van het betreffende appartement wordt tijdelijk naar de kantine gebracht, evenals de bewoner van het appartement ernaast. Zij worden medisch nagekeken, maar mankeren niks. Alleen de bewoner van de woning waar de brand ontstond, krijgt tijdelijk een andere kamer.

Vrij nieuw pand

De Vries prijst zich gelukkig dat Beuckelaer een vrij nieuw pand is, waar gecompartimenteerd is gebouwd. Het risico dat een brand doorslaat van appartement naar appartement is klein omdat per wooneenheid brandwerende maatregelen zijn genomen. Hij vertelt dat toevallig de dag ervoor het alarmsysteem getest is. Een bewoner kreeg een nieuwe brandmelder en daarna werd het hele systeem uitgeprobeerd. ,,Der stiene gelyk tritich fan ús bedriuwshelpferlieners klear.’’

Het is het nachtpersoneel, tevens bedrijfshulpverleners, dat de hulpverlening in gang zette. Het personeel dat tussen half zeven en zeven uur binnendruppelt voor hun dienst, weet soms nog van niks. Buiten wordt hen verteld gewoon naar de werkplek te gaan. Daarna werd een rondje Beuckelaer gedaan en iedereen bijgepraat. De familie van de twee geëvacueerde bewoners werd als eerste ingelicht, waarna er digitaal een bericht uitging naar alle familie van de in totaal tachtig bewoners.

Sommigen hebben de commotie niet eens gemerkt, weet De Vries. Ze sliepen zelfs door het ontruimingssignaal, de slo-whoop, heen. Buiten laat een Stannebuurster de hond uit en denkt dat er een oefening gaande is. Als ze verneemt dat het serieus is, wil ze naar haar moeder in het huis. Ze wordt gerustgesteld, maar kan haar nog niet bezoeken omdat de lift buiten werking is.

Beuckelaer liep grote rook- en waterschade op. Een opruimteam van schoonmaakbedrijf Nivo ging gelijk aan de slag en de naar rook ruikende gangen werden geventileerd. De nieuwe directeur van zorgcentrum het Bildt, Ageeth Visser, zit op cursus in Utrecht en hoefde, ondanks haar aanbod, niet te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct