Het is, zeker na de recente herinrichting, een racebaan geworden, vinden bewoners van de Hoofdweg in Hitzum. Ze ervaren er al vijftien jaar verkeersoverlast.

Gefrustreerd, zo omschrijft de Actiegroep Hoofd(pijn)weg Hitzum haar gevoel. Al jaren vragen ze aandacht voor de ‘desastreuze verkeerssituatie’ op de Hoofdweg, maar gehoor bij gemeente, politie en Dorpsbelang vindt ze niet.

Uit recente verkeersmetingen door Veilig Verkeer Nederland blijkt dat wekelijks ruim 7000 auto’s, motoren en tractoren over de weg rijden. Voor de Hoofdweg - een sluiproute voor verkeer tussen Kimswerd en Franeker - geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid bedroeg in april 52 kilometer. De hoogst gemeten snelheden bedroegen, in beide richtingen, 92 en 82 kilometer. Meer dan 90 procent van alle voertuigen rijdt er te hard. De actiegroep had VVN zelf opdracht gegeven voor de meting.

Een rechte baan

In een brandbrief aan het college van Waadhoeke, het provinciebestuur, Dorpsbelang en bewoners luidt de actiegroep opnieuw de noodklok. Het steekt de aanwonenden vooral dat de gemeente heeft geweigerd de verplichte snelheidsmetingen uit te voeren voordat de weg eind vorig jaar werd opgeknapt. ,,We zien nu dat de auto’s nog veel harder rijden dan voorheen.’’ Er zijn obstakels en vluchtheuvels weggehaald. De enige snelheidsremmer is een drempel aan de oostzijde van de weg. ,,Het is nu gewoon een rechte baan geworden. Voorheen konden de nu gemeten snelheden niet eens worden behaald.’’

Deze week plaatste bewoner André Oudheusden in zijn tuin meer dan een handvol borden om het verkeer te wijzen op de maximumsnelheid. Eerder werden door de actiegroep aangebrachte stickers vlotjes door de gemeente verwijderd.

Zonnige weekenden

Nu loonbedrijven met zwaar materieel door de straat rijden en ook motorrijders hun speelgoed weer uit de garage hebben gehaald, waarschuwt de actiegroep voor extra gevaar. Het leed is niet te overzien als er straks wat gebeurt. Er is al eens een dodelijk ongeluk gebeurd. Gemiddeld zien de bewoners dagelijks meer dan 200 motoren passeren, in zonnige weekenden vertienvoudigt het aantal, zo hebben zij berekend.

Het uitblijven van een reactie van politie steekt de bewoners. Daarnaast zou het gemeentebestuur zich verschuilen achter het huidige verkeersbeleid en weigert zij handhavend op te treden. Volgende week is er overleg tussen de actiegroep, Dorpsbelang en de gemeente Waadhoeke.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct