Voormalig café Black Horse aan de Dyksterbuorren in Menaam is verkocht aan Bouwbedrijf Jelle Bruinsma in Harlingen. Die wil het verpauperde pand verbouwen en er acht tot tien seniorenappartementen en starterswoningen in maken.

Het oude café en zalencentrum Black Horse in Menaam staat al vanaf 2015 leeg en takelt in snel tempo af. De ramen van het pand in het centrum van het dorp zijn dichtgetimmerd, de goten verzakken en stenen vallen naar beneden.

Het is het dorp een doorn in het oog en ook de politiek uitte zijn zorgen. ,, Wat eens het kloppende hart was, is nu de steenpuist van Menaam” , stelde VVD-raadslid Andries Magré onlangs nog in een raadsvergadering waarbij het college van Waadhoeke werd gevraagd of er geen actie kon worden ondernomen.

Starterswoningen

Die actie en verandering komt er nu. Bouwbedrijf Jelle Bruinsma heeft het gebouw aan de Dyksterbuorren gekocht en heeft er grootse plannen mee. Het voormalige café wordt zo verbouwd dat het straks ruimte biedt aan vier tot zes seniorenappartementen. De zaal wordt gesloopt en op die plek zijn plannen voor vier starterswoningen.

,,Der is behoefte oan wenromte foar dizze beide doelgroepen yn it doarp”, zegt Rintje Miedema, Menamer en mede-eigenaar van het bouwbedrijf. Momenteel wordt getekend aan de plannen. In tussentijd wordt de boel weer veilig gemaakt. ,,De bûtenkant fan it gebou sille we der sa gau as mogelik wer by helpe”, belooft Miedema.

Dorpshart aangepakt

Het dorpshart van Menaam verandert zo in korte tijd. Vlakbij de Black Horse staat het voormalige gemeentehuis van Menameradiel. Ook daarin wordt sinds kort gewoond. Zorgorganisatie Kwadrantgroep heeft er appartementen in gemaakt.

De eigenaar van het café had eerder ook plannen om er koopappartementen in te maken. Dat plan kwam niet van de grond. Menaam vond de Black Horse lange tijd de perfecte plek voor een dorpshuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct