Op het kerkhof van Dronryp is maandagmorgen de grafsteen van Eise Eisinga, grondlegger van het Planetarium in Franeker, gelicht. De steen wordt gerestaureerd.

Weersinvloeden en een verkeerd verlopen restauratie in 2011 hebben ervoor gezorgd dat de grafsteen van Eise Eisinga (1744-1828) aan een nieuwe restauratie toe is. De Wurkgroep Histoarysk Dronryp, verantwoordelijk voor het onderhoud, zorgt daarvoor. Dankzij subsidies van de Vereniging Vrienden van het Planetarium en de Wassenbergh-Clarijs-Fonteinstichting.

Hardglazen plaat boven grafsteen

De steen is eigenlijk van het graf van Eisinga’s vader, Jelte Eises Eisinga. Toen Eise stierf, in 1828, werd hij bijgezet. Zijn naam kwam er later op de steen bij. De graftekst is aangetast en wordt door steenhouwer Ben Seldenrijk weer volledig teruggebracht. Hij zal ook de scheur in de steen herstellen. Om te voorkomen dat slijtage weer toeslaat, komt er ter bescherming een hardglazen plaat iets boven de grafsteen.

De grafsteen voor Eisinga’s vader kreeg bekendheid door de wiskundige puzzel die Eise erop liet zetten. Wie de twee vierkantsvergelijkingen oplost krijgt de sterfdatum en de leeftijd waarop zijn vader stierf. In Hallum en Jorwert bevonden zich soortgelijke wiskundige formules op grafstenen. Omdat deze stenen allebei verloren zijn gegaan, is die van Eisinga de enig overgebleven uit deze periode van de Friese grafcultuur.

Albert Breeuwsma

Het is amateur-wiskundige en -historicus Albert Breeuwsma uit Sneek die in 2018 aan de bel trok over de in zijn ogen foute restauratie van 2011. Breeuwsma vond oude foto’s van de grafsteen en zag dat na deze restauratie de hoofdletters aan het begin van een regel waren vervangen door kleine letters. Ook waren er taalkundige verbeteringen doorgevoerd die geen verbeteringen waren. Een woord als ‘gemultipliceert’ was in de tijd van Eisinga de goede spelling, maar werd in 2011 verbeterd naar het moderne ‘gemultipliceerd’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct