Franeker krijgt extra terrasruimte in binnenstad

Tijdens de opening van de Agrarische Dagen vorig jaar in Franeker was er een podium (achter op de foto) over de gracht neergelegd. FOTO NIELS WESTRA

Horeca-ondernemers mogen deze zomer tafels en stoelen plaatsen in de Franeker binnenstad. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de ondernemersvereniging, gemeente Waadhoeke, ‘Vrienden van de stad Franeker’ en binnenstadbewoners. Die laatste partij uitte eerder deze week bezwaren tegen het aanvankelijke plan van de horeca om tijdens de zomer terrassen over de grachten te plaatsen. Ze vrezen vooral geluidsoverlast.

Het voorstel waar alle betrokkenen het nu over eens zijn, gaat over extra terrasruimte ter hoogte van het Planetarium en de brug over de gracht aan het Noord. Men kijkt nog naar zitplaatsen op een aantal parkeerplekken aan de Groenmarkt en de Zilverstraat. De extra terrasruimte geldt tot 1 oktober, daarna volgt een evaluatie met alle partijen.

Wethouder Caroline de Pee van Economische Zaken is blij met het constructieve overleg tussen de betrokkenen. ,,We hebben respect voor elkaars situatie. Deze tijden vragen om creatieve oplossingen. Ik ben blij dat we daarin zijn geslaagd.”

De terrasuitbreiding is volgens De Pee een steun in de rug voor de Franeker horecaondernemers, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Het gaat evenwel om een tijdelijke oplossing. Op een later moment gaat de wethouder met alle betrokken om tafel om te bespreken welke rol op de lange termijn is weggelegd voor horeca in het centrum van de stad.

Lees ook | Binnenstadbewoners Franeker zijn tegen extra terras over de gracht