Franeker creëert terrasruimte over de grachten

Tijdens de opening van de Agrarische Dagen vorig jaar in Franeker was er een podium (achter op de foto) over de gracht neergelegd. FOTO NIELS WESTRA

In Franeker gaat de horeca de grachten benutten om meer ruimte voor terrassen te creëren. Er komen overkappingen boven het water.

Terrassen over de grachten zodat er ook nog een bootje onderdoor kan. Zo moet het er na 1 juni uitzien in Franeker, waar horecaondernemers langs het lint Noord-Zilverstraat-Godsacker op diverse plekken uniforme terrassen over het water willen realiseren. Ze maken gezamenlijk een plan zodat horecabezoek over de stad verdeeld wordt.

Ruben Altena van pizzeria Toscanini, tevens penningmeester van de Ondernemers Vereniging Franeker, coördineert de planvorming. De gemeente Waadhoeke heeft tijdens een overleg de bedrijven gevraagd zelf met een uitwerking te komen. Daarbij moet rekening gehouden worden met de veiligheid en met omwonenden, stelt burgemeester Marga Waanders.

Altena: ,,De terrassen over het water zijn tijdelijk, we zullen er niet tot midden in de nacht harde muziek draaien. Maar we willen wel toeristen kunnen ontvangen, want we verwachten dat Friesland deze zomer veel bezocht wordt. We doen dit natuurlijk niet om omwonenden te pesten. Het gebeurt verantwoord.’’

‘We verwachten dat Friesland deze zomer veel bezocht wordt’

De Franeker horeca kent ook restaurants, kroegen en snackbars die niet aan het water liggen. Deze groep hoopt meer ruimte te krijgen door parkeerplaatsen te mogen benutten of groenstroken. In het verleden is zo’n verzoek om groen aan de Voorstraat als terras te mogen gebruiken afgewezen, maar nu wordt op steun van de gemeente gerekend.

Op voorwaarde van tijdelijkheid wil de gemeente proberen de horeca de ruimte te geven, zeg Waanders. Er wordt binnen het gemeentehuis een kleine groep gevormd die snel naar de aanvragen kan kijken. Ook wordt bekeken of uitstel van bepaalde heffingen afstel kan worden..