Een actie voor Swazi Candles, die begon bij Wereldwinkel Het Bildt, krijgt landelijk navolging in de andere wereldwinkels via hun platform Wereldwinkel.Nu.

Alle 25 jaar dat de Wereldwinkel Het Bildt in Sint Annaparochie actief is, verkopen ze de bijzondere kaarsen uit Swaziland. In allerlei kleuren en motieven bekleed door de vrouwen in de fabriek. Als de kaars uitgebrand is, blijft het kunstzinnige omhulsel over en kan er een waxinelichtje ingezet worden dat door deze ‘verpakking’ schijnt.

Faillissement van de fabriek

Deze zomer hoorde vrijwilliger Tineke de Jong van de Wereldwinkel via de importeur met wie ze nauw in contact staat dat de fabriek in Swaziland hard getroffen is door de coronacrisis. De verkoop van kaarsen draait voor 75 procent op het toerisme en dat is in Zuid-Afrika helemaal stil komen te liggen vanwege corona. Toen een grote order om voor Kerst kaarsen te leveren aan Amerika geannuleerd werd, betekende dit het faillissement van de fabriek.

,,Ze hebben het in die landen al zo moeilijk vanwege armoede en politieke problemen. Nu kwam dit er ook nog bij. De order stond al klaar voor verzending, maar er was nog niets aanbetaald’’, weet De Jong die samen met vrijwilligster Jellie Bakker op maandag de bestellingen voor de Wereldwinkel regelt. Van de importeur hoorde ze verder dat het fabrieksterrein al verkocht is. Er staat nog één loods waarin de productie weer begonnen is.

Vrijwilligers

Met de importeur bedacht De Jong dat er toch iets te doen moest zijn aan de grote hoeveelheid kaarsen waarmee ze in Swaziland bleven zitten. Dus werd augustus in de winkel in Sint Annaparochie de maand met 25 procent korting op de kaarsen van 7,95 euro. Die korting wordt vergoed door de Wereldwinkel zelf en de importeur. De makers in Swaziland krijgen het volledige bedrag betaald.

De verkoop liep zo goed dat de actie van de Bildtse Wereldwinkel onder de aandacht is gebracht bij de collega’s. ,,Het is nu aan de Wereldwinkels zelf om dit ook op te pakken’’, aldus De Jong. Zij besloot met de vrijwilligers om de actie een maand te verlengen tot en met september. Ze hoopt bedrijven en instellingen op een idee te brengen om met Kerst de medewerkers zo’n kaars te geven en nu alvast te bestellen. ,,Ik schrijf kerkbladen aan en ga diaconieën benaderen. Allemaal in de hoop dat ze er een aantal bestellen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct