Akkerland op het Bildt FOTO LC

CDA en VVD kritisch over landschapsanalyse Waadhoeke

Akkerland op het Bildt FOTO LC

De gemeente Waadhoeke wil een landschapsanalyse opstellen. Maar VVD en CDA zijn kritisch.

Het CDA en de VVD in Waadhoeke hebben de nodige vraagtekens bij het plan van het college om een landschapsanalyse op te stellen. De partijen vragen zich vooral af of het college niet eerst toestemming aan de raad had moeten vragen voor de 75.000 euro die hiervoor nodig is.

Enkele andere Friese gemeenten hebben ook een landschapsanalyse of landschapsbiografie. Hierin worden de bestaande waarden van het landschap geïnventariseerd. Het gaat nog niet om een visie. Als duidelijk is wat het verhaal van het landschap is en dit gevisualiseerd wordt, kan dat wel gebruikt worden om beleid op te maken. Ook is het mogelijk om op basis van deze gegevens toeristische apps te ontwikkelen of methodes voor landschapsvriendelijk bouwen op te zetten.

Het CDA vindt dat in de tijd van een coronacrisis de prioriteit moet liggen bij dossiers die al in ontwikkeling zijn. Ook zijn er andere dossiers die het landschap betreffen en vraagt het CDA zich af of deze nu vertraging oplopen door de landschapsanalyse. Deze partij wijst er verder op dat er al het nodige speelt rond het landschap in het gebiedsplan Franekeradeel-Harlingen en mist de samenhang.

De VVD wil weten of de 75.000 euro uit het vastgestelde bedrag van 200.000 euro gaat dat het college in 2020 heeft vrijgemaakt voor het ontwikkelperspectief. Als dit het geval is, gaat er volgens deze partij wel heel veel geld naar één onderwerp, terwijl het ontwikkelperspectief vier hoofdbestanddelen heeft. Als de 75.000 euro niet uit deze pot komt, wil de VVD weten of de pot dan al op is of uit welke budgetten het bedrag dan komt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct