Met een nieuwe inrichting van de Mauritsbrug begint in Franeker de aanpak van de winkelstraat Dijkstraat Oost. Er komen ook groene bogen om het winkelen aantrekkelijker te maken.

De Dijkstraat Oost in Franeker wordt voor 143.000 euro opgeknapt. Het is het begin van een uitgebreider plan om de winkelstraat aantrekkelijker te maken. De openbare ruimte kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dit straatgedeelte kampt met de lange blinde wand van het pand van De Skûle welzijn. Dat ontbeert uitstraling naar de straat. De gevel zou opener moeten, werd in 2018 in een advies vastgesteld.

Het college van Waadhoeke stelt de raad nu voor te beginnen met de aanpak van de Mauritsbrug en omgeving. De huidige inrichting wordt als een ,,gemiste kans’’ ervaren. Mensen worden niet uitgenodigd om door te lopen naar de Dijkstraat Oost en ze ervaren de brug niet als een oversteekplaats van de gracht. Voor de aanpak kan de gemeente 25.000 euro subsidie krijgen uit het Retailfonds van de provincie. Er rest dan 118.000 euro als gemeentelijke bijdrage.

Om meer het idee te geven dat er een gracht overgestoken wordt, komt er een groene boog bij de brug. In totaal komen er drie groenbogen in de straat. In de wintermaanden kunnen die worden voorzien van strooilicht om de kerstsfeer te verhogen.

Mix van winkels, horeca en toerisme en recreatie

De bestaande rechte, zware leuning wordt vervangen door een licht gekromde leuning, die meer naar binnen geplaatst wordt. Hierdoor blijft een strook over waar planten geplaatst worden, die deels in het water hangen. Aan de westzijde van de brug is een zonnige plek om een opstapplaats voor boten te creëren. Hier is ook een comfortabele bank met rugleuning bedacht. De Dijkstraat Oost krijgt een afwijkende bestratingskleur met een natuursteen plint. De straat moet een mix worden van winkels, horeca en toerisme en recreatie.

Los van het raadsvoorstel maakt de gemeente in de Staatscourant bekend van plan te zijn het verbod te fietsen in de Dijkstraat op te heffen. In het verleden is het gebied bestempeld als voetpad, maar de gemeente merkt dat fietsers er graag gebruik van maken. Ondanks handhaving blijven fietsers hier hun gang gaan en doet dit geen afbreuk aan het winkelklimaat. Fietsen moet daarom weer toegestaan worden, aldus het voorstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct