Binnenstadbewoners Franeker zijn tegen extra terras over de gracht

Tijdens de opening van de Agrarische Dagen vorig jaar in Franeker was er een podium (achter op de foto) over de gracht neergelegd. FOTO NIELS WESTRA

Er komen deze zomer geen terrassen over de grachten in Franeker. Het gezamenlijke plan van de horeca stuit op te veel bezwaren bij bewoners van de binnenstad.

De grootste vrees van de binnenstadbewoners van Franeker bij extra terrassen over het water is de geluidsoverlast. Met name op de Zilverstraat en de Eise Eisingastraat zijn tegenstanders.

De bezwaarmakers hebben bij de gemeente Waadhoeke duidelijk gemaakt dat ze procedures zullen starten als de extra terrassen er komen en dat ze schadeclaims in zullen dienen. De restaurants, café’s en snackbars hebben daarna besloten dat het geen zin heeft met het plan te beginnen. De procedures kunnen maanden duren, terwijl de oplossing bedoeld was om de komende maanden nog wat terug te verdienen van het verlies aan inkomsten door de noodgedwongen coronasluiting.

De hele ,,grachtengordel’’ is zwaar tegen, vertelt Mona Hoekstra-Klooster van restaurant De Grillerije die diep teleurgesteld is. ,,Meerdere buurtbewoners hebben een heel dossier aangelegd met argumenten tegen terrasuitbreiding.’’ Dat steekt haar des te meer omdat zij haar personeel altijd instrueert bij het opruimen zo zachtjes mogelijk te doen en niet luidruchtig te slepen met meubilair.

‘Ik voelde me een crimineel’

Toen ze voor Pinksteren bezig was om alvast wat extra terras uit te meten, werd ze er van alle kanten op aangekeken, vertelt ze. ,,Ik voelde me een crimineel.’’ Hoekstra weet dat het plan voor terrassen over de grachten in het verleden ook mislukte, maar zag het zonnig in omdat de gemeente Waadhoeke volop mee wilde werken.

Het horecaplan voor meerdere terrassen boven het water zou in principe voor vijf jaar bedoeld zijn omdat de investeringen hiervoor anders niet uit konden. De horeca-ondernemers zagen het als een extra uitstraling voor de stad. Ze wilden iets neerzetten voor de vele toeristen die deze zomer worden verwacht.

Ook Paulus Hoeben van Snackservice PéPé toont zich in een ingezonden stuk in de Franeker Courant teleurgesteld: ,,Na alle omzetverlies en ellende van de afgelopen periode, had ik dit echt niet verwacht. Willen deze mensen op hun geweten hebben dat er horecaondernemers omvallen? Schandalig!’’