Benefietduik helpt pleeggezin na brand

Het was koud, vrijdagmiddag in en om het water van de Grote Wielen in Leeuwarden. Maar de actie van scholieren van De Brêge was hartverwarmend.

,,Moat it no sa mal’’, vroeg Anneke de Groot zich nog af. Allemaal scholieren die het koude water indoken om haar en haar pleeggezin met veertien kinderen te helpen, na de brand die 16 april vorig jaar hun woning in Sint Jacobiparochie volledig verwoestte. Kunnen ze niet iets bedenken dat minder koud is, bedoelde ze.

Maar de actie van de scholieren leverde 3344,31 euro op voor het gezin. De Groot nam de cheque dankbaar in ontvangst. Haar pleegdochter Sabrina, oud-leerling van De Brêge, was solidair en stapte ook het water in.

De school heeft naast Sabrina nog veel meer leerlingen gehad, afkomstig uit het pleeggezin van De Groot. Dat was voor docenten en leerlingen de reden om een steentje bij te dragen. Het geld is bedoeld om spulletjes te kopen voor de kinderen. De brand verwoestte alles, ook persoonlijke herinneringen van de kinderen.

Ten tijde van de brand zat Sabrina nog op school. Henny Soldaat, docent van de school en een van de initiatiefnemers van de benefietduik: ,,We kregen een telefoontje, dat de boerderij in brand stond. Vreselijk. We hebben wel vijf of zes kinderen uit dit gezin op school gehad, dus we wilden graag wat voor ze doen. Daarnaast vinden we het belangrijk om onze leerlingen mee te geven dat het belangrijk is om je ook in te zetten voor anderen.’’

Opa Jan zwemt tussen de scholieren mee

Joey de Boer (13) uit Leeuwarden werd door zijn opa gestimuleerd om meer dan 100 euro op te halen. ,,Hij zei: als je tien mensen vindt die 10 euro willen betalen, dan doe ik mee aan de duik.’’ Hij haalde 102 euro op en dus zwom opa Jan van Genderen (65) vrijdagmiddag tussen de scholieren en docenten een rondje mee voor het goede doel: ,,Viel best mee, eigenlijk’’.

Dat er zo wordt meegeleefd met haar en haar grote gezin doet De Groot goed. Alle scholen die kinderen uit haar gezin in de klas hebben, hebben de afgelopen tijd wel iets gedaan. Van het ophalen van flessen voor het statiegeld tot de opbrengt van een kerstmarkt (8000 euro) op scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. ,,Zelfs mijn oude school, Ympulse in Leeuwarden, kwam in actie voor ons’’, vertelt Wouter de Groot.

Zijn moeder heeft bij de kinderen al eens voorzichtig geïnformeerd wat ze graag willen kopen van het geschonken geld. Een grote wens is een extra toilet op de bovenverdieping, vertelt ze. Maar, lacht ze, één van de kinderen zou een spelcomputer met extra televisie ook erg op prijs stellen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct