Er liggen voor Vlieland nog voldoende vraagstukken over de toekomst, waarover de nieuwe burgemeester zich mag buigen na het vertrek van Tineke Schokker, meent commissaris Arno Brok.

,,Hoe houdt je het eiland authentiek, waar vind je de balans tussen natuur, landschap en recreatie en hoe voorkom je dat niet alle bekende Nederlanders (BN’ers) naar Vlieland komen’’, zo vroeg commissaris Arno Brok zich gistermiddag hardop af bij het officiële afscheid van Tineke Schokker als burgemeester.

Na zes jaar houdt de 68-jarige Schokker het op het eiland voor gezien. Diverse sprekers bedankten haar voor haar inzet in de voorbije jaren. De burgemeester was de stabiele spil die het eiland na een wat rommelige periode nodig had, meende wethouder Elsje de Ruijter. Schokker had volgens haar bij iedere beslissing het belang van de Vlielander voor ogen.

Die Vlielander, die redt zich best, zei Schokker richting Brok. ,,Hier heerst de no-nonsense mentaliteit die velen mij toeschrijven. Hier is het echt met elkaar en voor elkaar. Alle partijen en inwoners maken het eiland sterk. Ik vond het een eer om hier burgemeester te mogen zijn. Vlieland is een levend eiland en voor veel toeristen die hier komen gewoon het beste medicijn.’’

Volgens Brok gedijen kleine eilander gemeenten, die hij als microkosmos betitelde, het beste met een vrouw als burgemeester. ,,Vrouwen hebben meer dan mannen een natuurlijke aanleg voor de menselijke sensibiliteit. Het heeft geen zin om hier een Bokito op de rots te zetten.’’ Hij deelde de mening van Schokker dat een periode van zes jaar voor een burgemeester lang genoeg is.

Tenslotte gaf Brok de gemeente een pluim over de wijze waarop met woningbouw en huisvesting, op ieder eiland een dilemma, wordt omgegaan. ,,Daaraan kunnen andere eilandbesturen een voorbeeld nemen.’’ Volgende week maandag wordt Michiel Schrier geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Vlieland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct