Dorpsstraat op Vlieland gaat in middag dicht voor verkeer

De Dorpsstraat op Vlieland.

In de plannen om de Vlielander Dorpsstraat deze zomer coronaproof te maken voor de toeristenstroom, wordt een groot deel ervan in de middagen afgesloten voor verkeer.

Dit stelt wethouder Dick Visser, die het toeristische hart van het dorp onlangs nog „de zwakste schakel” van het eiland noemde vanwege de krapte in de straat.

De beperking gaat met ingang van de schoolvakantie dagelijks gelden en zal lopen van Loods Hotel Vlieland tot aan de Molenglop, aldus de wethouder. „Afhankelijk van de weersomstandigheden geldt dit tot 10 of 31 oktober.”

Bevoorraden

Ook voor fietsers zal deze verkeersblokkade gelden. Op verscheidene plaatsen buiten de straat moeten zij hun fietsen kunnen stallen.

De reden om voetgangers vanaf twaalf uur ’s middags pas ruim baan te geven, heeft alles te maken met bevoorrading. „Er zitten winkels en horecabedrijven die aan de zuidkant geen bereik hebben, dus die moeten wel via de Dorpsstraat bevoorraad worden. En dat kan dus voor twaalf uur geschieden”, zegt Visser.

Wandelpromenade

Door al het verkeer in de middagen uit de winkelstraat te weren, moet er een wandelpromenade ontstaan. Hierbij gaat de gemeente Vlieland meer ruimte geven aan terrassen en winkels, zodat er afstand van anderen kan worden bewaard. „Vooral bij supermarkten zal wat wachtruimte gecreëerd moeten worden”, verwacht de wethouder.

Het college van b. en w. heeft dinsdag de plannen doorlopen, waarna de invulling van een coronaproof Dorpsstraat is goedgekeurd. „In de derde of vierde week van juni gaan we proefdraaien om te kijken of alles klopt. En als alles goed gaat, dan gaan we gelijk door, want de week erna is het zomervakantie.”