Betalen met een swipe, tuktuk als ambulance en circulaire douche op festival Vlieland

Festival Into the Great Wide Open op Vlieland.

Een tot ambulance omgebouwde tuktuk bedwingt dit weekend tijdens festival Into the Great Wide open op Vlieland de duinen om de ehbo’ers bij te staan.

Tukaid, de start-up die het voertuig bouwde, is een van de jonge bedrijven die op het festival tests uitvoert in samenwerking met innovatieplatform Innofest.

De tuktuk werd eerder getest op het TT-festival in Assen. Vlieland biedt een goede omgeving om te kijken of het wagentje het ook goed doet onder ruigere omstandigheden. De ontwerpers willen hun product uiteindelijk in de markt zetten in ontwikkelingslanden waar reguliere ambulances vaak onbetaalbaar zijn. ,,Het is een kleine oplossing voor een groot probleem’’, aldus Friso Visser, innovatiescout bij Innofest.

Circulaire douches

Start-up Hamwells test op camping Stortemelk twee circulaire douches. De prototypes hergebruiken de warmte van het afvoerwater om nieuw douchewater te verhitten. Op die manier gebruiken de douches minder energie. De tests op het festival zijn een opmaat naar het gebruik van de techniek in woningen.

Betalen met een swipe

Festivalvrijwilligers kunnen dit jaar betalen zonder munten dankzij de app van start-up Easypay. Ze testen een digitale portemonnee waarin ze hun munten op kunnen slaan. Na een bestelling aan de bar kan met een swipe worden gecontroleerd of er genoeg saldo is.

Oud-TU-studenten berekenden een manier om tenten slimmer en efficiënter op te zetten. Start-up Tensail hoopt zo het gebruik van tentdoek en ander bouwmateriaal terug te dringen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland
ITGWO