Vijftal vast voor vernieling en brandstichting in Drachten en Achtkarspelen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De politie heeft vijf personen opgepakt op verdenking van vernieling en brandstichting in Drogeham, Kootstertille, Surhuisterveen en Drachten. De hoofdverdachte is een 31-jarige man uit Burgum.

De incidenten vonden plaats tussen december 2018 en december 2019. Dit begon met de ontploffing van een pijpbom, begin december, bij een woning aan de Dominee van Velzenstrjitte in Drogeham. Begin april 2019 was het vervolgens raak in Kootstertille. Daar ontplofte een bom onder een auto aan de Klaproas Strjitte. In juni werden in Surhuisterveen twee auto’s in brand gestoken waarna in december in Drachten een voertuig in vlammen opging.

Lange tijd werd in het duister getast over de oorzaak van de reeks incidenten, tot in een andere zaak over drugscriminaliteit in dezelfde omgeving informatie over deze incidenten naar voren kwam. De Burgumer heeft in mei bekend verantwoordelijk te zijn voor de drie autobranden en de ontploffing in Drogeham.

De andere verdachten betreffen een man (35) uit Leeuwarden, een 23-jarige man en 25-jarige vrouw uit Achtkarspelen en een 26-jarige vrouw uit Drachten. Zij worden verdacht de hoofdverdachte te hebben geholpen.

De politie laat weten dat de oorzaak te vinden is in de relationele én drugsgerelateerde hoek. In het kader daarvan werd al eerder tijdelijk een drugswoning in Surhuisterveen door de burgemeester gesloten..