Vermilion wil de productie uit de gasvelden rond Burgum vergroten. Tegelijk krijgen gemeenten die informeren of de gaswinning veilig verloopt, het deksel op de neus.

Bij Burgum wordt al decennia gas gewonnen uit het veld Tietjerksteradeel. Vermilion nam het veld in 2018 over van de NAM. De vergunning loopt eind dit jaar af.

Vermilion heeft een nieuw winningsplan ingediend bij de minister. Die moet nog een besluit nemen. Het plan is vertrouwelijk, maar uit een brief van het college van Smallingerland blijkt dat het bedrijf de productieduur wil verlengen en wil speuren naar gasvoorraden in nog niet onderzochte delen.

Woordvoerder Hidde Baars van Vermilion geeft geen details, behalve dat het bedrijf verzoekt om de huidige termijn te verlengen tot 2023. Wel bevestigt hij dat er in de toekomst ,,nieuwe boringen” in het gebied op stapel staan.

Gasputten uit de jaren zeventig

Smallingerland stuurt een negatief advies aan de minister en wijst onder andere op de ouderdom van de huidige gasputten, waarvan sommige dateren uit de jaren zeventig. Tegelijk krijgt de gemeente niet of nauwelijks gegevens over plaatselijke inspecties van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). ,,Het niet beschikbaar zijn van deze informatie staat op gespannen voet met de ons wettelijk toegekende adviesrol.”

Ook Leeuwarden merkt hoe karig de toezichthouder is met informatie over de veiligheid van oudere putten. Partijen in de gemeenteraad drongen in 2019 aan op extra controles.

,,Maximale openheid heb ik niet gekregen’’, zegt GL-wethouder Bert Wassink. De gemeente klopte aan bij het rijk, maar kreeg slechts na veel aandringen antwoord. Later voerden Leeuwarder ambtenaren een gesprek met het Staatstoezicht.

Informatie ‘niet ideaal’

De aangeleverde informatie bevatte weinig details en was ‘naar ons idee’ niet ideaal, schrijft Wassink aan de raad. Wel hebben het rijk en het toezicht aangeboden om de gemeenteraad nog eens mondeling bij te praten. ‘Wij krijgen de indruk dat het toezicht vooral bestaat uit papieren controles en verloopt via kwaliteitszorgsystemen’, constateren B en W. Vermilion is zelf verantwoordelijk voor een deel van de controles.

Volgens de uitleg van SodM is de druk in oude installaties relatief laag. Daardoor zouden risico’s lager zijn dan in nieuwe putten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Friese gasvelden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct