Verhuizing naar nieuwe onderkomens op het azc in Burgum gaat door

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

De verhuizing naar nieuwe onderkomens op het azc in Burgum gaat door. De rechter heeft de bezwaren van de bewoners afgewezen. De bewoners verhuizen binnenkort naar nieuwe onderkomens en zijn bang dat daar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Een groep azc-bewoners had een kort geding aangespannen tegen de verhuizing omdat ze met meer mensen bij elkaar in een unit komen en keuken en sanitair moeten delen. Ze zijn bang dat afstand houden onmogelijk is en vrezen het slachtoffer te worden van corona.

De rechter noemde het begrijpelijk dat mensen zorgen hebben in tijden van corona, maar oordeelde dat er geen sprake is van onrechtmatig handelen. De onderkomens op het azc zijn woningen en daarom is de noodverordening er niet op van toepassing.

De rechter vindt dat het COA zijn verantwoordelijkheid voldoende neemt, onder andere door het geven van voorlichting. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners om daarnaar te handelen, aldus de rechter.

Met meer personen in een woning

De azc-bewoners wonen nu met zes tot acht personen bij elkaar en straks zijn dat er maximaal elf, hoewel de nieuwe woningen wel groter zijn. De discussie in de rechtbank ging er om of de eenheden waarin asielzoekers wonen woningen zijn of niet.

De advocaten van de azc-bewoners vergeleken de situatie met verpleeghuizen en daklozenopvangen, waar volgens de noodverordening afstand gehouden moet worden.

De raadsman van de Veiligheidsregio was van mening dat het wel degelijk woningen zijn. Het COA maakt het mogelijk dat er afstand gehouden wordt, maar de bewoners zijn er zelf verantwoordelijk voor om dit te doen.

Uitspraak

De rechterheeft dinsdagmiddag laten weten dat de verhuizing in Burgum kan doorgaan.

De bewoners vrezen een coronauitbraak die zich tot buiten het azc zou kunnen verspreiden. De advocaat van het COA zei dat op azc-capaciteit in Nederland zou moeten verdrievoudigen als de onderkomens juridisch niet als woningen worden beschouwd.