In aanloop naar de Fryske Boekewike verleidde het restaurant De Herberg van Smallingerland in filmpjes op Facebook fijnproevers om in de week van 6 tot en met 14 maart het door chef-kok Kees Meinderts samengestelde Frysk Boekenweekmenu te bestellen. De gerechten zijn geïnspireerd op de boeken van Hilda Talsma, die dit jaar het Kadoboek Lockdownleafde schreef. Samen met kok Meinderts promoot ze zowel de Friese boeken als het viergangen-menu in filmpjes op internet.

Het blijft vreemd, een donker restaurant met lege tafels binnenstappen om een door een chef-kok bereid diner af te halen. Welkom, zegt gastvrouw Aukje Westerhof hartelijk. ,,We maken er het beste van, maar we hopen toch weer snel open te kunnen. Hier”, en ze kijkt naar het lege restaurant, ,,doe je het niet voor.”

Kadoboek

De ingrediënten zijn verpakt in twee dozen - waarin tevens een exemplaar van het Kadoboek. Chef-kok Meinderts komt uit de keuken om uitleg te geven over de vooraf aangevraagde vegetarische versie van het menu. Jazeker, hij verzint graag verrassende gerechten voor niet-vleeseters. Gerustgesteld verlaat deze thuistester Rottevalle met de dozen en een aanbevolen fles merlot.

De ingrediënten zijn verpakt in grote en kleine bakjes en in plastic (punt)zakken. Na het lezen van de bijgeleverde (uitgebreide) instructies, gaan we aan de slag. Even later lepelen we de romige palingsoep uit de kommen. Eigenlijk moet je die opschuimen, maar we hebben geen staafmixer. De soep is geparfumeerd met specerijen van beerenburg. We moeten zelf nog de ingemaakte venkel en stukjes paling toevoegen. Een explosie van smaak. We zijn onder de indruk. Wat een veelbelovend begin.

loading

Instructies

Ojee, we zijn met de tweede gang gestart. Deze thuistesters hebben de instructies niet goed gelezen. Suf. Maar de tartaar van Fries weiderund met ingemaakte uitjes, mosterdcrème en een gerookte eierdooier smaakt er als vervolg op de soep niet minder om.

Die dooier gaat ook over de meer dan voortreffelijke vegetarische variant van rode biet. We doen ons best om de bijgeleverde dresseerinstructies te volgen. Voor een echt strak resultaat laat je zoiets toch liever aan professionals over.

Krokantjes van kippenhuid

Zwijgend eet de thuistester het hoofdgerecht met de gegrilde biefstukjes van kippendijfilet, de cassoulet van wâldbeantsjes met droge worst en de krokantjes van kippenhuid. Hij is zwaar onder de indruk. Ook van de croutons belegd met kippenlever en ingemaakte rozijnen. De vegetariër doet zich tegoed aan diverse structuren van selderij en geroosterde spitskool, koude crème van bladselderij, ingemaakte selderij en chips van aardpeer en amandelen. En hoewel geen fan van kolen en selderij, blijft er niets op het bord achter.

loading

Zinnelijke sorbet

Tot slot componeren we in de thuiskeuken het dessert: een zinnelijke sorbet vol verlangen. Een hapje honingmousse met in marasquin (een bitterzoete kersenlikeur) gemarineerde meloen, bessencoulis en granité van meloen doet verlangen naar een zwoele zomeravond ergens op een terras aan de Franse kust. En zo houden we het tijdens de lockdown met een beetje fantasie en met de gerechten van een gepassioneerde chef-kok thuis nog wel een tijdje vol.

De Herberg van Smallingerland

Muldersplein 2

Rottevalle

0512 342064

www.herbergvansmallingerland.nl

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct