FOTO ST/ PIXABAY

Snelle boten varen ondanks verbod door op Burgumer Mar

FOTO ST/ PIXABAY

Ondanks het verbod varen er nog steeds snelle boten op de Burgumer Mar. Dit kwam dinsdag naar voren tijdens een hoorzitting in het provinciehuis.

Sommige waterrecreanten die willen genieten van rust en natuur haken af op de Burgumer Mar, zei voorzitter Auke Postma van watersportvereniging Tusken Mar en Leyen.

Een van de leden die het meer zoveel mogelijk mijdt is Iris Rusz. Zij zag maandag nog een snelle boot met een ‘tube’ erachter varen. Dit terwijl de pilot omtrent snelvaren op de Burgumer Mar al op 23 juli door de rechter werd stilgelegd.

De politie bellen zet weinig zoden aan de dijk, aldus Rusz. ,,Ze hebben geen capaciteit en vragen om het registratienummer en foto’s en filmpjes, maar die durf ik niet te maken.’’ Volgens haar gebeurt het ook steeds meer op De Leien. Er zouden zelfs boten uit Duitsland afkomstig zijn.

Vragen over geluidsverstoring en afstand van 250 meter

Harm Dijkstra van de provincie erkende ervan op de hoogte te zijn dat er snel gevaren wordt als de handhavers niet in de buurt zijn. Volgens hem heeft de provincie het extra toezicht, dat voor de pilot was ingeschakeld, wel in stand gehouden. Er zou geen meer zijn waar zo intensief gehandhaafd wordt.

De hoorzitting ging eigenlijk over de bezwaarschriften die natuur- en landschapsvereniging De Wâlden, De Marren, watersportvereniging Tusken Mar en Leyen en bewoners van de Achterweg in Eastermar hadden ingediend tegen de ontheffing van de Wet natuurbescherming die de provincie verleende voor de snelvaarpilot.

Voorzitter Erik de Beer van de bezwaarschriftencommissie stelde in de richting van de provincie onder meer vragen over de geluidsverstoring en de afstand van 250 meter die bewaard moet worden ten opzichte van de rietkragen. Hij wilde ook weten of er geen andere locatie in Friesland is waar een vergelijkbaar onderzoek kan worden gedaan.

Over vier weken advies bezwaarschriftencommissie

Advocaat Ingeborg Wind en ecoloog Ron van der Hut van bureau Altenburg & Wymenga betoogden onder meer dat de aangehouden afstand ruim binnen de normen valt. Zowel qua geluid als qua zicht zouden de vogels hiermee behoed worden voor verstoring.

Of er een andere mogelijke onderzoekslocatie is, bleef wat boven de markt hangen. Harm Dijkstra gaf aan dat de provincie graag in beeld wil hebben wat de effecten specifiek op de Burgumer Mar zijn.

De bezwaarschriftencommissie brengt over vier weken een advies uit, waarna het college van gedeputeerde staten een besluit neemt.

Lees ook: Commentaar: Boatfun gedwarsboomd

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct