Restaurantrecensie: Een avondje thuis lekker uit eten

Exterieur Vinoteca Il Casale.

Wat een geluk dat de traiteur in Ryptsjerk aan huis blijft bezorgen. Dat belooft een zaterdagavond lekker thuis uit eten.

Vinoteca Il Casale in Ryptsjerk begon in 1998 met het importeren van Italiaanse wijnen en delicatessen. Age de Graaf en Arend Dijkstra kwamen graag in Italië en namen weleens wat mee voor vrienden en kennissen. Naarmate de vraag van de Friese klantenkring naar de wijnen van de overwegend kleine wijnboeren toenam, werd de winkel in de schuur achter de woning van De Graaf te klein. De dozen met wijn stonden zelfs al in huis.

Sinds 2007 staat er een fraai pand met winkel en kookstudio aan de Nieuwlandsweg. Kok Arend Dijkstra geeft onder meer kookworkshops en bereidt de gerechten voor de traiteurservice. De kok is gespecialiseerd in de Italiaanse keuken.

De kok levert maatwerk

Een menukaart is er niet, de kok levert maatwerk, zo staat op de website. Via de mail geven we aan dat we een voorafje, hoofdgerecht en dessert willen. De een eet vlees en de ander vegetarisch. We laten ons graag verrassen.

Een dag later volgt het voorstel voor een menu met bijpassende wijnen. Inclusief de prijsopgave, waarvan 10 procent wordt afdragen aan het Papa Giovanni XXIII ziekenhuis in Bergamo. De Italiaanse stad is zwaar is getroffen door het coronavirus.

Twee dagen later gaat de deurbel. Arend Dijkstra met het eten. Hij zet de twee grijze bakken met daarin ook de borden, bestek en servetten voor de deur neer. Alle gerechten zijn afgedekt met folie en sticker met daarop de naam van het gerecht. Er is een A4’tje met opwarminstructies bijgevoegd.

Even later ontkurken we de fles witte wijn. Het is een uur of zes, we hebben zin in wat. Over vervoer naar huis hoeven we ons niet druk te maken. We pakken de voorafjes erbij: huisgemaakte pesto (van basilicum, een pittige kaas en pijnboompitjes), huisgemaakte tapenade van zontomaatjes en goede olijfolie, Taggiasche olijfjes met pit, Parmigiano Reggiano en gemarineerde zontomaatjes. De smeersels zijn juist op smaak, de tapenade ietwat zoet en in de pesto is de kaas nadrukkelijk aanwezig. Lekker.

Smaakbommetje

loading

De olijfjes uit de regio Taggia in de provincie Ligurië zijn klein, maar het is alsof er een smaakbommetje ontploft in de mond: een klein bittertje met een nootachtige toets. Zongedroogde tomaatjes willen nog weleens taai zijn door hun stevige vel, maar bij deze is daarvan geen sprake. De traiteur levert ze gemarineerd; zacht en ook weer ietwat zoet.

De Parmigiano Reggiano is gemaakt van rauwe melk en heeft tenminste 24 maanden gerijpt. De brokkelige kaas smaakt robuust en pikant. Eigenlijk combineert deze kaas het beste met een volle, rode wijn, maar de witte volstaat prima. Het is een droge witte wijn, gemaakt van pecorino-druiven uit de regio Abruzzo. Fris van smaak met een toon van groene appel en citroen, de wijn combineert ook goed met de olijven.

Ondertussen staan de hoofdgerechten in de oven op te warmen. De vegetarische gerechten bestaan uit cannelloni met groene linzen, tomaat en bechamel, ‘gehaktballetjes’ van aubergine met tomaat en oregano gegratineerd met pecorinokaas en een taartje van pastinaak en gorgonzola. Voor de niet-vegetarische tafelgenoot is er een brassato van runderwang, gegaard in de eigen jus.

loading

Het menu is op elkaar afgestemd. Voor twee personen is er meer dan genoeg. De linzen in de cannelloni zijn een goed alternatief voor gehakt. Het pastinaaktaartje is krokant en zowel zoet als pittig. De pittige aubergineballetjes in hun krokante jasje zijn een uitstekende vleesvervanger. De runderwang is boterzacht gestoofd en smelt in de mond, zegt de tafelgenoot. De rode wijn van de nero di troia-druif uit de regio Puglia is vol en soepel en een fraaie combinatie bij alle gerechten. Missen we ook een frisse tegenhanger? Een Italiaanse tomatensalade? Had gekund, oordelen we, maar beslist niet noodzakelijk.

Tongstrelend dessert

Gelukkig, er is nog voldoende voor de volgende dag. Eerst even tevreden uitbuiken op de bank, voordat we ons storten op het dessert. De meringuerol, gevuld met mascarpone, slagroom, verse frambozen en een topping van verkruimelde pistachenootjes staat uitdagend op het aanrecht te wachten.

loading

We serveren een stuk bij een kop vers gezette koffie. Lieve deugd, wat een tongstrelend dessert. Het schuim van stijfgeklopte eiwitten en suiker is lekker krokant, de mascarpone met slagroom is fluweelzacht en precies juist gezoet. De verse framboosjes maken het gerecht af. Zo’n traktatie hebben we in tijden niet gehad. Hier past één conclusie: kok Dijkstra weet wel wat hij de mensen thuis voor moet zetten.

Vinoteca Il Casale
Nieuwlandsweg 18
Ryptsjerk
www.ilcasale.nl

Bezorging aan huis: ja
Bestellen via de website: ja
Bijzonderheden: Toen Hete Soep de traiteurservice bestelde, was er nog geen menu. Vanaf 27 maart is dat wel het geval voor 37,50 per persoon.. Elke week zijn er nieuwe gerechten. Voor het hierboven beschreven menu betaalden we 42,50 per persoon. De betaling verloopt via een Ideal-link.