Het nieuwe ketenbeleid van Tytsjerksteradiel is donderdagavond stevig afgekraakt door de gemeenteraad.

Alle jeugdketen in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zouden volgens het beleid moeten veranderen in ‘huiskamerketen’, waar geen drank verkocht wordt en maximaal tien bezoekers mogen komen. De raadsleden hadden geen goed woord over voor dit plan.

Wat alle partijen gestoord had, was dat de jeugd zich niet gehoord voelde door de gemeente. Het plan had voor veel onrust gezorgd onder jonge inwoners. Dit terwijl de gemeenten in een persbericht hadden gemeld dat jongeren inbreng hadden geleverd voor het beleid. Het college moet alsnog uitvoerig met jongeren in gesprek, vonden alle fracties.

Timing in coronatijd slecht

Van rechts tot links hadden partijen grote moeite met het gestelde maximum van tien bezoekers per keet. De gemeente gaat niet over wat er achter de voordeur gebeurt, stelde Sjaak Hoekstra (VVD).

Mariska Wieringa (CDA) noemde het ketenbeleid een ,,matig stuk, zonder onderbouwing’‘. Saskia van der Werf (PvdA) vond ook de timing van het college heel slecht. ,,In coronatijd hebben jongeren het al zo moeilijk.’‘ Voor Brigitta Scheepsma (GroenLinks) was dit reden om het stuk van de raadsagenda te willen halen.

Toch iets positiefs

Freddy de Haan (FNP) pleitte voor een evaluatie van ‘minstens’ vijftig jaar ketenbeleid. Ook voormalige keetgangers, dertigers en veertigers, zouden geraadpleegd moeten worden. Van der Werf (PvdA) wilde dat ook horeca en jongerenwerkers meer aan bod kwamen.

Het enige positieve dat de raadsleden uit het stuk konden halen was de aanpak van commerciële keten, die op illegale kroegen lijken.

Burgemeester Jeroen Gebben vond dat de raad goede suggesties deed, maar hij sprak tegen dat de gemeente geen contact met ‘it fjild’ zou hebben gehad. Desondanks zegde hij toe dat de jeugd meer betrokken zou worden bij de tweede poging om tot een nieuw ketenbeleid te komen. Wanneer de raad een volgende versie voorgeschoteld krijgt, kon hij niet direct zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct