De Mounewei in Mûnein was zondagmiddag nog steeds voor een groot deel afgezet met politielint. FOTO LC

Mûnein geschrokken door fatale steekpartij

De Mounewei in Mûnein was zondagmiddag nog steeds voor een groot deel afgezet met politielint. FOTO LC

Een 43-jarige man uit Almere is zaterdagavond doodgestoken in een woning in Mûnein. De politie kon of wilde een dag later nog niets zeggen over de aanleiding.

Buurtbewoners hoorden rond 19.00 uur zaterdagavond gegil en zagen een man met bebloed hoofd uit een huis aan de Mounewei vluchten. Binnen korte tijd stond de straat vol met politieauto’s en ambulances. Een traumahelikopter landde op een klein stuk grasland.

Ook zagen ze dat een 27-jarige man, die even verderop woont, op straat werd opgepakt. Hij geldt als verdachte van de steekpartij die zich vlak daarvoor in de woning had afgespeeld.

Lees ook | Dodelijk slachtoffer steekpartij Mûnein is 43-jarige man uit Almere, zwaargewonde en verdachte kennen elkaar

Behalve een dodelijk slachtoffer viel daarbij ook een zwaargewonde. Dit is een 38-jarige man, die volgens de politie in het huis zou wonen, hoewel buurtbewoners dit tegenspreken. Zijn toestand is ernstig, maar zondagmiddag leek het erop dat hij buiten levensgevaar was. Het overleden slachtoffer uit Almere was volgens de politie bij hem te gast en zou volgens omstanders een vriend van hem zijn.

Rustige mensen

Over de aanleiding voor de steekpartij deed de politie zondagmiddag geen uitspraken. Woordvoerder Ingrid Coenen wilde wel bevestigen dat de verdachte en het zwaargewonde slachtoffer elkaar kenden. Niets wijst op een inbraak of een overval, aldus Coenen.

Op een verhaal op internet, waarin staat dat de verdachte het eigenlijk gemunt zou hebben gehad op een volwassen stiefdochter van de zwaargewonde man, wilde de woordvoerder niet ingaan.

Buurtbewoners vertellen dat in het huis een Engelssprekende vrouw en haar dochter wonen. Ze wonen nog geen jaar in de straat. Ze worden rustige mensen genoemd, die vriendelijk groeten op straat, maar verder weinig contacten hebben met buurtgenoten. De vrouw heeft ook een volwassen dochter, die niet in het huis woont. Het zwaargewonde slachtoffer is de vriend van de moeder.

Verbazing

De 27-jarige verdachte woont enkele huizen verderop, ook aan de Mounewei. Hij is sinds ongeveer vier jaar inwoner van Mûnein en veel dorpsgenoten kennen hem wel. Hij staat bekend als een vriendelijke, fatsoenlijke en correcte man, die graag een praatje maakt en vaak met zijn hond door het dorp wandelt.

Aan de andere kant zou hij snel emotioneel zijn. Ook zou hij af en toe in ruzies belanden. Zo heeft hij vorig jaar nog gedoe gehad bij voetbalvereniging VC Trynwâlden. Maar de verbazing is groot over het feit dat hij verdachte is geworden van een dodelijke steekpartij.

Ook burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel is geschrokken van het ,,ferskriklike stekynsidint’’ in zijn gemeente. Hij heeft omwonenden bezocht en met ze gepraat. Ook bij hen zat de schrik erin, aldus de burgemeester. Hij omschrijft de Mounewei als een ‘gemêleerde’ buurt, maar volgens hem is het er gewoonlijk heel rustig.

Roodwit lint

Er is slachtofferhulp aangeboden aan betrokkenen, vertelt Gebben. Ook heeft de gemeente onderdak geregeld voor bewoners die de nacht niet in hun eigen woning konden doorbrengen.

De bewoners van het huis waar de slachtoffers vielen staan op geen enkele manier bekend bij gemeentelijke hulpinstanties, aldus Gebben. Of de verdachte bij de gemeente in beeld is, kon hij zondagmiddag nog niet zeggen. ,,Dat hâldt my no ek dwaande.’’

De politie zette na het steekincident een groot stuk van de Mounewei af met roodwit lint. Zondagmiddag hing dat er nog steeds. Er werd een grootschalig buurtonderzoek uitgevoerd. De politie hoopt dat het horen van de verdachte en het zwaargewonde slachtoffer duidelijkheid oplevert over wat er zich precies heeft afgespeeld.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct