Hendrika de Vries gaat op de foto met Jasper 366. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Liever foto met Jasper 366 dan met Justin Bieber

Hendrika de Vries gaat op de foto met Jasper 366. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Een heuse ‘meet & greet’ met dekhengst Jasper 366, het was een schot in de roos bij de jubileumdag van paardensportvereniging Trynwâlden.

Meteen als Jasper 366 zaterdagmiddag om half vijf de hal van PSV Trynwâlden betreedt, vormt zich een lange rij. Tientallen bezoekers, bijna allemaal meisjes of jonge vrouwen, wachten geduldig tot ze aan de beurt zijn voor de foto. Het tafereel lijkt precies op een handtekeningensessie van een bekende popster. En voor veel van deze meiden is Jasper 366 ook net zoiets.

Een paardenliefhebber hoef je dit niet te vertellen, maar voor wie het niet weet: Jasper 366 staat bekend als de ‘king of the stallions’, de koning onder de dekhengsten. Wat Elvis Presley was van de rock en Michael Jackson van de pop, is Jasper 366 dus van de Friese paarden. Hij staat bekend om zijn lange manen en natuurlijk om zijn vele nakomelingen, die het ook goed doen in de sport.

‘Schrikken dat je hem ineens van zo dichtbij ziet’

Geduldig poseert de 24-jarige hengst voor de fotograaf, alsof hij elke week zo’n meet & greet heeft. Een voor een mogen de fans de teugels even vasthouden. De meesten aaien hem een paar keer en voelen eventjes aan z’n neus. Snel nog de foto en dan is het alweer voorbij. Ondanks dat het vrij vlug gaat, is de rij na drie kwartier nog niet weggewerkt.

Hendrika de Vries (20) uit Dokkum is speciaal voor Jasper 366 naar Oentsjerk gekomen. ,,Eigenlijk ben ik wel fan van Jasper’’, zegt ze. Ze heeft hem al heel vaak op tv gezien. ,,Het is het beroemdste paard dat ik ken. Het is bijna schrikken dat je hem ineens van zo dichtbij ziet.’’

‘In soart leginde dy’t je moetsje’

Het lijkt inderdaad best wel op het ontmoeten van een bekende artiest, vindt ze. ,,Maar ik heb veel liever Jasper dan Justin Bieber.’’ Ze is immers een echte paardenliefhebber. Voor het plaatje heeft ze al een doel in gedachten: dat wordt haar profielfoto op Facebook en Whatsapp.

Fardou Land (13) uit Twijzelerheide weet ook al wat ze gaat doen met haar foto: uitprinten en ophangen op haar slaapkamer. ,,It is dochs in soart leginde, dy’t je moetsje.’’ Het viel haar vooral op hoe rustig en hoe groot hij was. ,,Hiel leuk.’’

Ongeveer dezelfde ervaring heeft Aileen Dijkstra (26) uit Oentsjerk. ,,In hiel rêstich hynder’’, vond zij ook. Het was de eerste keer dat ze met een paard op de foto ging. Maar Jasper 366 is dan ook een bijzonderheid. ,,Elkenien kent him.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct