Vuurwapen aangetroffen bij inval chalet op vakantiepark Klein Zwitserland in Sumar

Politie bij Klein Zwitserland. FOTO LC

Op vakantiepark Klein Zwitserland aan de Burgumermar (Sumar) heeft de politie donderdagochtend een inval gedaan in 1 chalet. Dat heeft te maken met een grootschalige operatie in Noord-Brabant. Bij de inval werd een vuurwapen gevonden.

,,Er is een huiszoeking in 1 chalet gedaan in Friesland. Dat is gerelateerd aan het onderzoek’‘, zegt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant. Omstanders zeggen dat het ze niet verbaast dat er een inval is gedaan. Het gaat om een chalet aan de rand van het park, waar de laatste weken veel drukte zou zijn geweest.

In het chalet vonden de agenten een vuurwapen. Het wapen was verstopt onder een matras.

Operatie Alfa

De inval in het Brabantse Lith maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss. De politie voert de operatie uit in samenwerking met specialisten van Defensie en de Belastingdienst. Het terrein wordt door meer dan honderd agenten uitgekamd.

De inval in Lith begon om 05.30 uur. Het kamp aan de Maasstraat in Lith is volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek. Er wordt onder meer gezocht naar geld, drugs en vuurwapens. Het onderzoek gaat meerdere dagen duren. Voor de bewoners is vervangende woonruimte geregeld.

Er werden in het kamp donderdag 8 handgranaten aangetroffen. Deze zijn door specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) veiliggesteld. Vanwege de vondst van de handgranaten werd het kamp en de omgeving rond het middaguur tijdelijk ontruimd.

Oss

Vorige week werd een een doorzoeking gedaan van een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Daar werden in een verborgen ruimte automatische vuurwapens, drugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. Drie mannen van 55, 48 en 26 jaar werden aangehouden. De 48-jarige man is Martien R., die geldt als de ‘godfather’ van Brabant. De mannen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, het bezit van vuurwapens en grootschalige drugshandel.

Ook in Berghem, Macharen en Oijen vonden vorige week doorzoekingen plaats. Daarbij werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden.

Bij Operatie Alfa, die een actie is tegen zogenoemde ondermijnende criminaliteit, zijn honderden medewerkers „zichtbaar en onzichtbaar” betrokken, aldus de politie.