Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Even buurten langs de Zomerweg: Pianovingers onder de motorkap van een Citroën

De LC gaat deze zomer buurten langs de Zomerweg. Wat is er in de vakantie te beleven aan de weg tussen Tytsjerk en Zwartkruis? Aflevering 4.

,,Start ’m maar!’’, schreeuwt Pieter de Beer (23). Zijn stemgeluid galmt door de garage. Met zijn hoofd zit de automonteur onder de motorkap van de Citroën van klant Michel. De Beer is tevreden over zijn ingreep. Voor de zekerheid laat hij zijn klant nog een rondje rijden, maar dit moet goed komen.

,,De motor waard wat te waarm’’, legt De Beer even later uit. Hij was bezig met het koelsysteem van de auto van Michel, die al snel terugkeert. Zijn wagen loopt weer prima deze maandagmiddag. Michel kan verder. ,,Kalm aan hè. En rap een beetje’’, grapt hij nog.

De Beer werkt bij Autobedrijf Dijkstra, op het noordwestelijke puntje van het Burgumer bedrijventerrein dat grenst aan de Zomerweg. Hier begint ook de streek Hústerheide. ,,De baas, Hylle, is op fakânsje.’’ De verslaggever treft het niet, wil De Beer eigenlijk zeggen. Want Hylle Dijkstra kan zo mooi vertellen over vroeger.

Sociale werkplaats

Gelukkig heeft De Beer, die bijna vier jaar voor Dijkstra werkt en de zaak deze week alleen runt, zelf ook het een en ander te melden. Hij vertelt over de gezelligheid. ,,Hylle gunt de klanten wat.’’ Ook voor een bakje koffie zijn de mensen welkom. Soms lijkt het wel een sociale werkplaats, zegt De Beer.

De automonteur, met zijn ruwe en oliezwarte vingers, blijkt nog een liefhebberij te hebben. ,,Ik spylje ek piano’’, zegt hij. Klassieke muziek, De Beer is er gek op. ,,Ik ha sels in fleugel. En ik spylje op tsjerkeoargels.’’ Vooral Beethoven en de preludes en etudes van Chopin vindt hij geweldig. ,,Skitterjend. Lêstich, mar skitterjend.’’

Zelf spelen kost De Beer veel energie. Soms is luisteren beter. Hij heeft drie maanden geleden een TIA gehad (,,dat is net sielich, hear’’) en muziek maken kan best zwaar zijn. ,,Foar it spyljen moatst djip yn dyn gefoel grave.’’ Als hij dat steeds zou doen, zou De Beer in een gesticht belanden, denkt hij. Net als veel grote componisten.

De monteur zoekt op Youtube naar klassieke muziek, door hem ,,een extra zintuig’’ genoemd, en speelt vervolgens keihard Chopin over de boxen van de garage. ,,Hjir krij ik echt enerzjy fan’’, zegt hij. Maar wat nou als een of meer vingers onder een motorkap belanden? ,,Ja, ik moat wol oppasse. Mar de lêste tiid giet it opfallend goed.’’ Een blauwe nagel af en toe, maar dat gaat wel weer over.

Aan autozaken geen gebrek in dit gebied. Tegenover Autobedrijf Dijkstra zit Auto Meijer (in de vakantieperiode gesloten op maandag), verderop zit Autoschat Burgum en op de hoek van de Zomerweg en de Oude Commissieweg runt Klaas Nicolai (54) Autohandel Nicolai. En – jawel – ook hij pakt even zijn rust. Hij is op de camping, vertelt Nicolai telefonisch.

Voor zijn huis staat één auto te koop, een blauwe Renault Mégane uit 2001. ,,Ik sit mear yn de online-feilinghannel’’, zegt de handelaar. Zijn auto’s staan in de opslag in Twijzelerheide, het veilingterrein is in Surhuisterveen. Maar deze Renault, gekeurd en al, kon prima buiten blijven staan. ,,Hy hat in moai pryske: 1450 euro.’’

Ook aan de witte motor is gedacht langs dit deel van de Zomerweg. Op nummer 23 is de familie Andringa drie jaar geleden begonnen met een Melktap. Uiteraard is ook dit stel op vakantie. Zoon Wopke (20) verdedigt het fort. Hij vertelt dat de automatiek, waarin naast zuivel ook vlees en streekproducten zoals honing worden aangeboden, erg populair is. ,,Wy binne hiel iepen oer ús bedriuw. Eltsenien is wolkom!’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws