Eerste groepsreis van Nederland brengt senioren in Friesland: 'Afstand houden en ontsmetten is ons motto'

Een groep van zestien senioren brengt deze week hun vakantie door in Earnewâld. Volgens reisbureau Senior Vakantie Plan is het de eerste groepsreis van Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus. ,,Ik heb geen moment getwijfeld om mee te gaan.”

De senioren zijn tussen de 66 en 90 jaar oud en moeten tijdens hun vakantie anderhalve meter afstand van elkaar houden. Daarnaast dragen de ouderen mondkapjes tijdens de excursies en wordt de groep tijdens ontbijt, lunch en diner gesplitst.

De 70-plussers werden dit weekend in kleine busjes naar Hotel Princenhof in Earnewâld gebracht. Deze week staan er uitjes naar onder meer het Fries Museum, Snitser Mar en de Bonifatiuskapel in Dokkum op het programma.

Regels

,,De mensen zijn ontzettend enthousiast dat ze er weer uit kunnen”, zegt reisleidster Annie van der Loop van Senior Vakantie Plan. ,,Sommigen hadden hun twijfels, maar de ouderen die met ons mee zijn hebben er bewust voor gekozen. Afstand houden en ontsmetten is ons dagelijks motto.”

De reisleiders, die ook een verpleegkundige achtergrond hebben, houden tijdens de vakantie een vinger aan de pols. Ze meten de temperatuur van de ouderen en vragen elke ochtend of er klachten zijn. ,,Iedereen snapt dat de regels er zijn”, zegt Van der Loop. ,,We weten dat het in Friesland relatief veilig is, maar de inachtneming van de regels is echt noodzakelijk.”

Mondkapjes

Alet Ribot (66) uit Hoevelaken had verwacht dat haar geplande vakantie naar Friesland begin juni door corona niet door zou gaan. Ze twijfelde niet toen bleek dat de reisorganisatie de vakantie coronaproof had gemaakt. ,,In september kan er wel weer een golf komen. Dan zitten we weer maanden binnen.”

Ribot moest wel wennen aan de mondkapjes tijdens haar vakantie. ,,Ik vind het niet fijn, omdat je bril telkens beslaat”, zegt ze. ,,Als iedereen het maar doet. Dan is het goed.”

Belle Gerard (84) uit het Limburgse Tegelen heeft nog geen moment spijt gehad van haar vakantie. ,,Friesland is prachtig. Met de groep kun je het wat minder gezellig maken dan voorheen, maar het is prima te doen hoor.”