Het drijvende zonnepark op de zandwinplas Skûlenboarch beslaat maximaal 24,5 hectare en zal naar verwachting 30 megawattpiek leveren.

De zandwinning is in september gestopt en de bv Enerzjyk Skûlenboarch werkt aan de komst van een groot oppervlak aan drijvende zonnepanelen. Maximaal 55 procent van de zandwinplas wordt daarvoor gebruikt. Daarnaast wordt het gebied eromheen ontwikkeld als natuur- en recreatiegebied.

Zo komt er een wandelroute van 3,5 kilometer en wordt er gedacht aan een mtb-route ten zuiden van de bedrijven langs het Minnes Paadsje. Voor het noordwesten behoren vissteigers tot de mogelijkheden en aan de zuidoever een uitkijkpunt. Het bestaande strandje krijgt misschien een bootcamp-parcours.

30 meter uit de kant

Hoogteverschillen blijven bestaan voor onder meer oeverzwaluwen en wilde bijen. Aan de zuidzijde komt mogelijk drijvend groen, dat de panelen minder zichtbaar maakt. De zonnepanelen komen minimaal 30 meter uit de kant te liggen, om dieren en planten te beschermen.

Met 30 megawattpiek is het vermogen van het zonnepark zes keer zo groot als dat van De Griene Greide in Garyp en het zonnepark bij de Centrale in Burgum, die volgens de gemeente beide zo’n 5 megawattpiek opleveren. De helft van de opbrengst wordt toegerekend aan de energiedoelstelling van Tytsjerksteradiel, de andere helft aan Achtkarspelen.

Verklaring van geen bedenkingen

Het is de bedoeling dat de energiecoöperaties van Eastermar, Jistrum, Drogeham en Kootstertille voor minimaal 50 procent eigenaar worden. In de omgevingsvergunning wordt als voorwaarde opgenomen dat minstens 50 procent van de opbrengsten terugvloeit naar de omgeving.

Op het stroomnet ter plaatse is voldoende ruimte om het zonnepark aan te sluiten, zo heeft Enerzjyk Skûlenboarch begrepen van de netwerkbeheerder. Ook aangrenzende bedrijven kunnen afnemer zijn.

Het college van Tytsjerksteradiel stelt de raad voor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, zodat er stappen gezet kunnen worden in de vergunningverlening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Duurzaamheid
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct