Drie jaar na de brand moet de nieuwe Westermar in Burgum open zijn

De meeste heipalen voor de nieuwe sporthal in Burgum zaten al in de grond, voordat wethouder Gelbrig Hoekstra de 'eerste paal' sloeg. Foto LC

In de kantine op de eerste verdieping van de nieuwe Westermar kunnen bezoekers straks zowel naar de binnen- als de buitensporters kijken.

Het is een van de bijzonderheden van de nieuwe sporthal, die Burgum in september volgend jaar in gebruik kan nemen. Donderdagmiddag sloeg wethouder Gelbrig Hoekstra de ‘eerste paal’. Eigenlijk stonden er al tientallen heipalen, maar de bouwers waren met de tweede begonnen, grapte Piet Herder van de Stuurgroep Westermar in zijn korte toespraak.

Dit burgerinitiatief ging met alle gebruikers van de sporthal in gesprek om de wensen in kaart te brengen. Een rode draad was dat de verenigingen zichtbaar wilden zijn, om toevallige toeschouwers aan zich te binden. Het is voor veel clubs namelijk lastig om leden te werven.

Lees ook: Kopzorgen om dure sporthal Westermar in Burgum

Animatiefilmpje

Een nieuw onderdeel van de sporthal is de zaal op de eerste verdieping, die bijvoorbeeld geschikt is voor dans. Ook culturele activiteiten kunnen daar een plekje krijgen, aldus Herder. Op de site van de stuurgroep komt een duidelijk animatiefilmpje waarop het gebouw van buiten en binnen te zien is.

Wethouder Hoekstra noemde ook de nieuwe route naar de sporthal als belangrijke vooruitgang. Bezoekers komen en gaan straks via de Elingsloane en niet meer door de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan. Een behoorlijk deel van de 9,9 miljoen euro die het project kost, wordt hieraan besteed, zei Hoekstra.

In het budget zit ook geld van de verzekering. De oude Westermar brandde in oktober 2017 af.

Lees ook (LC+): Een groot verlies voor Burgum en omstreken: 'Het was de mooiste sporthal van Friesland'

home
net-binnen
menu