Drankrijder (41) scheurt 'als een kamikaze' door Burgum: werkstraf en rijontzegging

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 41-jarige drankrijder uit Kollumerzwaag reed op 2 juli vorig jaar volgens politierechter Monique Dijkstra „als een kamikaze” door de straten van Burgum. Dankzij twee attente automobilisten kon de beschonken bestuurder op een gegeven moment niet verder, hij werd klemgereden.

„Twee moedige burgers” noemde officier van justitie Rick Janssens de klemrijders. De verdachte had ‘s avonds bij een vriend aan de Tripel-biertjes gezeten. Toen hij uitstapte nadat hij was klemgereden, had hij een Leffe Tripel nog in de hand. Bij de politie kon hij, twee uur nadat hij was aangehouden, niets verklaren.

De officier vermoedde dat de man op het bureau niet uit zijn woorden kon komen omdat hij nog dronken was. Terwijl hij door Burgum scheurde had hij een auto met twee vrouwen geraakt. De vrouwen waren zich doodgeschrokken. De verdachte had spijt. „Ik neem het mezelf nog iedere dag kwalijk”, zei hij.

De man kreeg uitnodigingen van het CBR voor een psychologisch onderzoek en de EMA-cursus. Alles uit eigen beurs te betalen. Hij is eerder veroordeeld voor het wegrijden bij een aanrijding en rijden met drank op. Op de vraag of hij een drankprobleem heeft, antwoordde de verdachte ontkennend. „Ik drink ook weleens een paar weken niet”, zei hij.

Janssens eiste een werkstraf van 60 uur en een rijontzegging van een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk, proeftijd twee jaar. De rechter vonniste conform de eis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Rechtbank