Dorpsbiebs vernieuwen naar Leeuwarder voorbeeld

Dbieb in Leeuwarden.

De bezuinigingen in Tytsjerksteradiel dwingen tot een modernisering van de bibliotheken: minder geld naar gebouwen, meer samenwerking buitendeurs.

Dit blijkt uit de jaarplanning van de Stichting bibliotheken Midden-Fryslân. De hoofdvestiging in de Leeuwarder Blokhuispoort is bijna op orde. ,,Nu kunnen we onze pijlen op de plattelandsvoorzieningen richten’’, zegt directeur Hans van der Veen. Daarbij kiest hij voor een vergelijkbare aanpak als in de stad.

Een slimme vernieuwing is onvermijdelijk, want Tytsjerksteradiel bezuinigt in 2020 een ton op bibliotheekwerk. In de jaarplanning staat dat dit in ieder geval zal leiden tot sluiting van de vestiging in Hurdegaryp. Daarover is Van der Veen nog voorzichtig: ,,Niks in beton gegoten, we hebben dit nog in onderzoek’’.

,,We willen in de dorpen meer samenwerking zoeken met partners.’’ Daarbij denkt hij aan scholen en organisaties voor kinderopvang en Dorpsbelang. Wat dit voor Tytsjerksteradiel precies betekent, weet Van der Veen nog niet, maar hij benadrukt dat de bibliotheken in Hurdegaryp en Gytsjerk wekelijks maar 15 uur open zijn. Ondertussen moeten de kosten die de huisvesting met zich meebrengen wel betaald worden.

,,Het pand in Gytsjerk is ons eigendom en relatief goedkoop.’’ De grotere bibliotheek in Burgum is veel duurder, ,,maar wel op een strategische locatie. Het ligt voor de hand dat we daar blijven.’’ In Stiens is de situatie makkelijker. De Leeuwarder gemeenteraad zal vrijwel zeker instemmen met verhuizing van de bibliotheek naar het oude gemeentehuis. ,,Daar zijn wij blij mee. Daar zitten we in ‘de huiskamer van Stiens’ samen met andere partijen waarmee we willen samenwerken, zoals Amaryllis.’’

Bouwers ronden binnenkort verbouwing hoofdvestiging dBieb af

De hoofdvestiging van dBieb in de Leeuwarder Blokhuispoort is op orde, hoewel eigenaar BOEi de afrondende verbouwingen nog moet voltooien. Hierbij gaat het om de oude gevangeniskapel, de klimaatbeheersing, het dakterras en de binnentuin. Van der Veen heeft signalen gekregen dat de bouwers binnenkort aan het werk gaan.

,,Vooral de kapel is voor ons belangrijk. Dat is een gedistingeerde ruimte, waar we zo’n 125 mensen kunnen ontvangen.’’ dBieb zou er ruimte willen bieden aan digitale presentaties, theater en muziek. ,,Wij hebben hier het beheer over de partituren van Friese componisten. Het zou leuk zijn om die te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld een zondagmiddag per maand.’’

De gemeente Leeuwarden subsidieert de bibliotheek komend jaar met bijna 2,6 miljoen euro, maar voor de komende jaren wordt het spannend. De financiële problemen in het sociaal domein dwingen burgemeester en wethouders komend voorjaar namelijk om bezuinigingsopties te zoeken.

dBieb werd dit jaar uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland. Volgens het jaarplan komen er tussen de 300.000 en 350.000 bezoekers per jaar, waarmee het ,,de best bezochte openbare instelling is in de gemeente Leeuwarden.’’