Van verschillende kanten klinkt bezwaar tegen de optie voor een vaste brug bij Eastermar. Sommige inwoners hebben hun zinnen gezet op een aquaduct.

Tytsjerksteradiel zoekt oplossingen voor de brug bij Eastermar. De zestig jaar oude brug kan per 2023 niet langer vanuit Skûlenboarch bediend worden. Dit maakt ingrijpende technische aanpassingen noodzakelijk. Daarom heeft de gemeente vier oplossingen bedacht voor de toekomst van de brug.

Vervanging door een vaste, 3 meter hoge brug is een van de opties; in de drie andere varianten blijft de brug beweegbaar. Maar de gedachte aan een vaste constructie valt slecht bij diverse partijen, zo kwam donderdagavond tijdens een zogeheten ‘Iepen Poadium’ naar voren.

Een wegdek dat met 2 meter verhoogd wordt, is niet acceptabel, zei inspreker Wijbe Postma. Hij voerde het woord namens werkgroep D’r ûndertroch, die bestaat uit hemzelf en buurtbewoner Klaas Land. Omwonenden willen niet zo’n verhoging voor hun deur.

‘Doorvaart enorm beperkt’

Er moet een aquaduct komen, betoogde Postma. Daarmee zouden alle mogelijke problemen in een keer opgelost zijn. En het moet snel gebeuren. ,,Want oer 25 jier sil it net goedkeaper wêze.’’ Volgens beleidsmedewerker Rob de Vries zou een aquaduct ongeveer 20 miljoen euro kosten.

Foppe Antonides van watersportbedrijf De Lits maakte bezwaar tegen een vaste brug, omdat deze de doorvaart voor boten ‘enoarm’ zou beperken. Het gaat ten koste van de bereikbaarheid van De Leijen, zei hij. Antonides wees er ook op dat er steeds grotere boten komen.

Jelmer Bloembergen pleitte namens watersportvereniging Achtkarspelen en stichting Waterwereld Burgum voor een ophaalbrug met een hekwerk dat tegen het riet zou wegvallen. Ook hij heeft grote zorgen over de doorvaarbaarheid. Het strijken van de mast is niet altijd eenvoudig, zei hij.

Beweegbare brug veel duurder dan vaste

De Vries liet tellingen zien waaruit bleek dat 0,6 procent van de boten niet onder een 3 meter hoge brug door zou kunnen. Bijna 11 procent moet de mast of het windscherm laten zakken, 88,5 procent kan gewoon doorvaren. Maar bezwaren tegen een vaste brug zijn er zeker, zo wist hij ook op basis van andere binnengekomen reacties.

De gemeenteraad vergadert er donderdag over. Ingewikkeld aan de keuze is dat een beweegbare brug veel duurder is dan een vaste. En in Tytsjerksteradiel telt tegenwoordig elke euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct