‘Onwaardig besluit’ helpt korfballers Oentsjerk aan kunstgrasveld

Korfbalvereniging de Wâlden in Oentsjerk kan vanaf september terecht op een nieuw kunstgrasveld. Toch overheerst in de raad van Tytsjerksteradiel vooral ergernis.

De sfeer in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel is er sinds donderdagavond niet beter op geworden. Met een motie over een niet op de agenda staand onderwerp, hebben coalitiepartijen CDA en FNP de onderlinge verstandhoudingen op scherp gezet. In een periode waarin door de gemeente stevig moet worden bezuinigd, kan dat een stempel drukken op het vervolg van de huidige raadsperiode.

Alle oppositiepartijen en coalitiegenoot ChristenUnie voelden zich overvallen door de actie van CDA en FNP. Die dienden onverwacht een motie in om in te stemmen met het verzoek van Stichting Beheercombinatie Sportcomplex Oentsjerk (SBSO) en de korfbalvereniging om het veld op zeer korte termijn aan te leggen. Daarvoor lenen zij geld bij een derde partij. Na vijf jaar neemt de gemeente het veld voor 166.000 euro over in eigendom.

Volgens CDA en FNP staat de aannemer te popelen om te beginnen. Bij latere besluitvorming vervalt de ‘scherpe’ offerte. Deze kans mocht de gemeente niet aan zich voorbij laten gaan, meenden zij. Voor een meerderheid hadden de partijen nog een stem nodig.

Weerstand

De kritiek van alle andere partijen was niet mals. Ze voelden zich met de motie voor het blok gezet. Waarom zou een besluit niet kunnen wachten tot begin juni, wanneer de raad over de kadernota Sport spreekt. Er zijn meer verenigingen die iets van de gemeente willen, klonk het. Natuurlijk misgunnen zij de korfballers een betere voorziening niet, maar deze gang van zaken stuitte op weerstand. Tevens werden vraagtekens geplaatst bij de rechtsgeldigheid van het besluit. Bovendien worden de lasten op het bordje van een toekomstige gemeenteraad gelegd. Er vielen zware termen als ‘niet-democratisch, onwaardig, willekeur, door de strot geduwd’.

Wethouder Gerbrig Hoekstra (CDA) hield zich in de felle discussie op de vlakte. Ook het college zou liever zien dat er op later moment over wordt gesproken. Ontraden deed zij de motie echter niet. Hoewel ook Erwin Duursma (D66) verklaarde grote moeite met de gang van zaken te hebben, besloot hij uiteindelijk toch mee te gaan met de indieners van de motie en daarmee het licht voor de aanleg van het kunstgrasveld op groen te zetten.