Winkels van Waddeneilanden willen dat de bootcapaciteit stijgt naar 60 procent: 'Dit is een noodkreet'

Plastic schermen op de extra boot MS Friesland die rederij Doeksen heeft ingezet. Inmiddels is het ook verplicht een mondkapje te dragen. Foto: Neeke Smit

De capaciteit van de veerboten naar de vier Friese Waddeneilanden moet omhoog van 40 naar 60 procent. Deze noodkreet komt van de eilander ondernemers.

De ene roep om een noodfonds voor de Waddeneilanden is nog niet afgewezen of de volgende noodkreet is alweer de deur uit. Het Vakcentrum, belangenbehartiger van zelfstandige ondernemers in de detailhandel, roept namens de ondernemers van de vier Friese Waddeneilanden op de capaciteit op de veerboten naar 60 procent te brengen.

,,Wij vragen geen geld’’, zegt woordvoerder Hans Verweij van het Vakcentrum. ,,Extra capaciteit op de boten hoeft niets te kosten, maar je creëert er wel geld mee.’’ De detaillisten willen dat de capaciteit op de veerboten van 40 naar 60 procent gaat. De coronacrisis heeft desastreuze gevolgen voor de ondernemers op Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog schrijven ze in een noodkreet aan minister Cora van Nieuwenhuize en staatssecretaris Mona Keijzer.

Opschalen naar 60 procent

Er zijn andere oplossingen mogelijk maar die kosten meer geld en worden door het Vakcentrum als minder relevant voorgedragen. Het gaat dan om meer overtochten of de inzet van extra schepen. Dat vergt extra personeel en brandstof. Opschalen naar 60 procent zou een deel van het verlies van meer dan 50 miljoen euro kunnen opvangen. Hiervan wordt 34 miljoen euro op Terschelling en Ameland verdiend en 18 miljoen euro op Vlieland en Schiermonnikoog. Van de eilander beroepsbevolking is 70 procent afhankelijk van het toerisme.

Op de Friese Waddeneilanden kent het Vakcentrum 700 aangesloten winkelbedrijven. De vier eilanden worden door de teruggang in vervoer harder getroffen dan Texel. De vaarafstand is gemiddeld anderhalf uur langer dan de overtocht Den Helder-Texel.

Noodkreet

Ging het in januari en februari nog goed met de overtochten naar Terschelling en Vlieland en werden er meer toeristen overgezet dan in dezelfde periode vorig jaar, in maart daalde dit met 50 procent en in april met 90 procent. Ameland ontving 51 procent minder toeristen en Schiermonnikoog 57 procent. De omzetdalingen van de bedrijven lopen parallel met deze cijfers. De brief eindigt met: ,,Dit is een noodkreet, red hun toekomst!’’