Afgelopen winter kwam Land Rover voor een reclamefilm naar Terschelling. De spectaculaire strandbeelden van de autofabrikant oogsten zowel lof als kritiek.

In de commercial The Perfect Storm zie je donkere wolken boven het eiland samenpakken. Terwijl de verkeerscentrale op de Brandaris waarschuwt voor een zuidwester met windkracht acht, maken kitesurf-professional Youri Zoon en autocoureur Thijs Maartense zich op voor een ongewone wedstrijd langs de Noordzeekust.

Dat levert prachtige beelden op. In ruim 2,5 minuten is te zien hoe de tweevoudig wereldkampioen Zoon over de woeste golven scheert. Tegelijkertijd ploegt Maartense zijn Land Rover Discovery Sport P300e over het mulle strand. Om klapzand te mijden pakt hij een stukje zompig duinpad mee. Aan het einde van de 30 kilometer, bij het drenkelingenhuisje op de Boschplaat, schudden de strijders elkaar de hand.

Amsterdamse filmmaker

De heroïsche strijd tussen Land Rover en kitesurfer staat sinds op 5 mei op Youtube . Sindsdien is de korte film al meer dan 180.000 keer bekeken. Dat het automerk voor Terschelling koos, is begrijpelijk. De plaatselijke Land Rover-club, de enige van Nederland, telt maar liefst 240 leden. Op een bevolking van 4200 eilanders is dat veel. Nergens rijden zoveel Land Rovers rond als hier.

,,Het is mooie reclame’’, vindt directeur Michel Aaldering van VVV Terschelling. ,,Het is een beetje ruig, je ziet Terschelling in de winter, ik vind dat er best een randje aan mag zitten.’’ De VVV hielp de Amsterdamse filmmakers van Eyeforce in februari met de voorbereidingen.

Wisselende reactie

Toen Aaldering zijn trots over de reclamefilm op de zakelijke netwerksite LinkedIn kenbaar maakte, leverde dat wisselende reacties op. Veel mensen feliciteerden hem met de ‘prachtige eilandpromotie’, anderen storen zich nogal aan die auto op het strand.

Liesbeth Elberse uit Amsterdam schrijft bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp echt niet dat je als directeur van VVV Terschelling dit soort reclamespots bejubelt.’ En Klaas Deen van de Waddenacademie meldt: ‘Bij de stimulering van duurzaam toerisme, zoals door Visit Wadden gepropageerd, denk ik niet direct aan reclame maken voor scheuren met de auto door de duinen en op het strand. Jij wel?’

Buitenproportioneel

Die kritiek vindt de VVV-directeur toch wel wat buitenproportioneel. ,,Je ziet een elektrische Land Rover die over het strand rijdt’’, legt Aaldering uit. Natuurlijk is er ook opspattend zand, zegt de eilandpromotor, het moesten immers pakkende beelden worden. Aaldering benadrukt dat de natuur geen geweld is aangedaan.

,,Dat rijden op het strand in de winter hoort gewoon ook bij Terschelling’’, zegt hij. ,,En Land Rover maakt hier reclame voor een terreinwagen die op stroom rijdt. Ik kan daar totaal niet iets fout in zien. Hier op het eiland snappen ze dat wel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Waddengebied
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct