Ben je op zoek naar parels? Dan kun je maar beter rap de boot naar Terschelling nemen. Want voor de tweede week op rij heeft een kind daar succes gehad.

Vorige week was het al raak voor de 9-jarige Feline Kwakkenbos uit Vogelenzang . Zij was op bezoek bij haar oma en vond een parel in een oesterschelp aan de Waddenzeekant van het eiland.

Dat kan ik ook, dacht Dean Sahebali (10) uit Leeuwarden. Hij was afgelopen week met zijn ouders een midweekje op Terschelling en de familie had van alle kanten te horen gekregen dat een meisje een parel had gevonden. Dean, die normaal gesproken vooral naar kikkers zoekt, was direct geïnteresseerd.

Hij ging op jacht naar de Japanse oesters. Geen gemakkelijke zoektocht, want de kans dat je er eentje vindt in een oester is ongeveer één op de tienduizend, zo niet vijftienduizend. Dean: ,,In de eerste twee die ik vond, zat niks. De derde kreeg ik lastig open, maar daar zat een parel in.’’ Driemaal scheepsrecht ging prachtig op voor de jonge Dean, die apetrots is op zijn vondst.

De familie Sahebali heeft de parel - formaat hagelkorrel - bij een juwelier onder de loep laten leggen en die bevestigde de echtheid van het steentje. ,,We hebben de rest van de vakantie natuurlijk iedere dag na het eten moeten zoeken naar nog meer parels, maar we hebben niks gevonden’’, zegt moeder Hillie.

loading  

Voorlopig wordt de parel bewaard in een zakje, dat weer in een fruitbakje zit. Hillie: ,,We zijn er voorzichtig mee, want je kunt het zo kwijtraken.’’ Wat Dean ermee gaat doen, weet hij nog niet. ,,Ik wil er iets omheen maken.’’ Moeder Hillie heeft wel een idee: ,,Dit is uniek en hij vindt het waarschijnlijk nooit weer. Hij kan het misschien verwerken in een ring en dat later aan zijn geliefde geven.’’

Dat er twee pareltjes in korte tijd zijn gevonden, neemt niet weg dat het bijzonder blijft. Dat zegt de Terschellinger boswachter Joeri Lamers. ,,Het is echt heel zeldzaam. De Japanse oester waar de parel in zit, is vrij klein en wordt door mensen vaak over het hoofd gezien. Zelf heb ik nog nooit een parel gevonden. Die zou ik dan ook in mijn vitrinekast bewaren.’’

Lamers geeft wel excursies op het eiland en bij oesterproeverijen - waarbij liefhebbers de oesters zelf van het strand halen en openmaken - komt het wel eens voor dat een deelnemer een pareltje vindt. ,,Maar dat is echt incidenteel.’’

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Opmerkelijk
Waddengebied
Natuur en milieu
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct