Eilandbezoekers missen het Oerolgevoel op Terschelling: 'Online is het lang zo leuk niet'

Festival Oerol is dit jaar vanwege corona voor het grootste deel online te volgen. Toch zijn er veel eilandbezoekers die hun boeking lieten staan en toch iets van het virtuele festival hopen mee te krijgen.

Vaste Oerolganger Ewoud Huizinga staat op het Groene Strand bij West-Terschelling te kijken naar de opnames van de ochtendtalkshow van Oerol. In het praatprogramma vertellen presentatrices Jennifer Muntslag en Dionne Verwey de virtuele festivalbezoekers over de hoogtepunten van de virtuele corona-editie van Oerol. ,,Ik zie deze opname, maar voor de rest merk ik niets van het festival”, zegt Huizinga. ,,Ik ben hier om te genieten van het eiland, maar ook een beetje om de bizarre sfeer te proeven.”

Dansen over het eiland

Wie goed zoekt, kan wel degelijk iets mee krijgen van de voorstellingen op het eiland. Zo is daar Benjamin Dewalle, die vijf dagen lang van ochtend tot avond over het eiland danst en alles wat hij doet filmt met zijn telefoon. ,,Ik had hier normaal gesproken met een gigantische productie gestaan”, zegt de danser. ,,Dat viel in het water. Die leegte was een heel interessant vertrekpunt om iets nieuws te bedenken.”

Dewalle heeft geen idee wie er wanneer naar zijn dansoptreden kijkt. ,,Ik krijg geen feedback van het publiek. Deze situatie onderstreept dat de fysieke aanwezigheid van het publiek voor de artiest toch wel noodzakelijk is.”

Oerolgevoel

Zanger Hessel van der Kooij treedt wel weer op voor publiek in zijn café De Groene Weide in Hoorn. ,,Voor dertig man. Het is wel gezellig, maar dat wordt natuurlijk geen feest”, vertelt de zanger. ,,Iedereen die er nu is vindt Terschelling zonder Oerol ook mooi, maar het gevoel is er niet.”

Bekijk de video voor een uitgebreide reportage.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Video
Oerol
Waddengebied