Burgemeester Skylge is niet '365 dagen vakantie'

Bert Wassink: ,,Ik ben toch meer van het harmoniemodel.'' FOTO JAN HEUFF

Terschelling gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Die moet betrokken, daadkrachtig en eerlijk zijn en boven de partijen staan, maar moet vooral hart voor het eiland hebben.

“En hij of zij moet over een goede dosis humor beschikken”, voegde raadslid Christa Oosterbaan daar dinsdagavond aan het eind van de bijzondere raadsvergadering in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Arno Brok aan toe. “Zoiets staat niet altijd in de profielschets, maar dat is in onze kleine gemeente die is omgeven door water, wel eens hard nodig om zaken te kunnen relativeren.”

In de profielschets, die Brok door de gemeenteraad kreeg aangeboden, wordt benadrukt dat Terschelling geen solozeiler of kapitein wil, maar een bruggenbouwer met karakter, die verbindt en verwoordt.

“Het moet niet iemand zijn die vooraan in de polonaise wil lopen”, vertaalde Brok de gevoelens van veel eilanders. Maar wel een persoon die maatschappelijk betrokken is bij de samenleving die hier haast aanraakbaar is. De Commissaris benoemde dit in de wetenschap, dat “vanavond heel veel mogelijke kandidaten en brievenschrijvers deze vergadering zullen volgen.” De raadsvergadering werd via internet uitgezonden.

Geen vakantie

Wie denkt dat het op Terschelling met z’n slechts 5000 inwoners 365 dagen per jaar vakantie is, kan volgens Brok ook maar beter niet te solliciteren. Brieven van zij-instromers zullen extra kritisch worden beoordeeld. De commissaris wees de vertrouwenscommissie op het belang van een burgemeester die met goede lijnen in Den Haag, daar als boegbeeld voor de Waddenthema’s het verschil kan maken.

Via een enquête waaraan 174 eilanders deelnamen, konden de eilanders eerder al hun voorkeur kenbaar maken. Een aantal van hen hoopt op een kandidaat die Terschelling al goed kent en er ook echt hart voor heeft. De raad wil dat de nieuwe burgemeester de portefeuilles financiën, handhaving en toezicht onder zijn of haar hoede neemt. “We gaan niet voor-sorteren op een vrouw”, verzekerde Oosterbaan, die tot voorzitter van de vertrouwenscommissie werd benoemd.

Terschelling moest op zoek naar een nieuwe burgemeester na het plotselinge vertrek van Bert Wassink, die per 1 april wethouder werd in Leeuwarden. Jon Hermans-Vloedbeld neemt nu tijdelijk waar. De sollicitatieprocedure sluit op 23 juni. De officiële benoeming is vastgesteld op 28 oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling