Boete voor vuurtorenwachter Nicolette van Berkel wegens smaad

FOTO ANP

Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel, die stelt te zijn weggepest van de Brandaris op Terschelling, heeft een boete van 200 euro gekregen voor smaad.

Lees ook LC+ | Boete voor ex-vuurtorenwachter: 'De klokkenluider wordt de mond gesnoerd, dat vindt zij de wereld op zijn kop'

Van Berkel (39) deed in 2016 melding bij Rijkswaterstaat van pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien zit ze ziek thuis. Van Berkel haalde op haar Twitter-account uit naar collega's en haar werkgever die niet zou hebben opgetreden.

Negen personen hadden haar aangeklaagd voor uitlatingen op Twitter in 2018 en 2019. Ook hielden zij haar verantwoordelijk voor teksten van een voice-over in het televisieprogramma EenVandaag. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur.

Van Berkel was woensdag niet aanwezig in de rechtbank in Leeuwarden. ,,Zij kan dit psychisch niet aan", zei haar advocaat Tjalling van der Goot. Volgens de raadsman is er sprake van vrijheid van meningsuiting. Bovendien waren veel tweets te algemeen en had Van Berkel geen invloed op de voice-overteksten.

De rechter sprak Van Berkel in bijna alle gevallen vrij. Bij een verdenking zag hij wel voldoende aanleiding voor een boete.

Lees ook | Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel berispt na commentaar op collega's op Twitter

menu