Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Bankje West-Terschelling moet weg: 'Weer een burgerinitiatief om zeep geholpen'

Het bankje dat bewoners van de Westerbuurtstraat op West-Terschelling deze zomer bij het Zeeliedenmonument plaatsten, moet weg. ,,Weer een burgerinitiatief om zeep geholpen”, reageert buurtbewoner Jan Ybema vol onbegrip.

De bank met riant uitzicht tot aan Vlieland, stond tot genoegen van vele eilanders en toeristen al jaren aan het Groene Strand, maar moest onlangs plaatsmaken voor appartementenbouw op het B&Y-terrein. Ybema en zijn buren knapten het buitenmeubilair op, schilderden het in de vrolijke kleuren van de Terschellinger vlag, monteerden een verhoogde rugleuning tegen de koude oostenwind en kozen een nieuwe plek, vijftig meter verderop – met een zo mogelijk nog weidsere blik op wad en wolken.

Doorn in het oog

Voor een buur aan de Willem Barentszkade is het object echter een doorn in het oog. Die heeft, weten de Westerbuurtstraatbewoners met stelligheid, de gemeente verzocht het bankje te verwijderen. De Fumo maakte foto’s van het illegale meubelstuk en legde een dossier aan. Er zal worden gehandhaafd, besliste het college van b. en w. deze week.

,,Als het zover komt, steken we hem wel in de fik”, zegt een van de boze buren narrig. ,,Grote zaken blijven liggen en zo’n kleinigheid pakken ze gelijk aan. Lekker makkelijk.”

Andere bankjes

Aan de voet van het monument staan wel enkele andere banken, maar die zijn van de zee afgekeerd en bieden slechts zicht op geparkeerde auto’s, een hoge gsm-mast en huizen.

Ybema ziet weinig heil in een officiële bouwaanvraag. ,,Als dat net zo lang gaat duren als die appartementen hier aan het Groene Strand (ruim 25 jaar, red.), dan leven wij allang niet meer.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement