FOTO CAMJO MEDIA

Urenlang zoeken naar verongelukte bestuurder: twee vrienden (23) komen om na noodlottige crash bij Koudum

FOTO CAMJO MEDIA

De politie heeft lang moeten zoeken naar de bestuurder (23) na een botsing bij Koudum . Hij werd levenloos aangetroffen in een loods in de buurt van het ongeluk. Zijn even oude maat stierf in de auto.

Twee vrienden uit Hemelum en Bakhuizen, beiden 23 jaar en beiden boerenzoon, zijn diep in de nacht van zaterdag op zondag gestorven na een noodlottige crash op de N359 bij Koudum, vlakbij de afslag naar It Heidenskip. Rond half drie schoot de auto waarin zij zaten uit de lange bocht om het dorp en ramde een boom.

De gealarmeerde hulpdiensten troffen een ingrijpende situatie aan. De stoel van de bestuurder was leeg – de chauffeur bleek verdwenen in de mistige nacht. Op de passagiersstoel vond de politie het levenloze lichaam van zijn maat. Een politiehelikopter en een team van de forensische recherche werden ingezet om de jonge chauffeur zo spoedig mogelijk te vinden.

Bestuurder wordt gevonden in loods

Twee agenten hebben lange tijd minutieus, meter voor meter, de weg en de berm afgezocht naar sporen. Het heiige ochtendlicht maakte dat tot een moeilijke exercitie. Uiteindelijk kwamen zij ongeveer 500 meter verderop uit, waar een alerte politieman een deur van een loods open zag staan. Binnen bleek de bestuurder van de auto te liggen. Ook hij was reeds overleden.

In de loods en op de plaats van de botsing is uitgebreid onderzoek gedaan. Verkeersspecialisten hebben een analyse van de aanrijding gemaakt. De politie heeft een redelijk compleet beeld van de gebeurtenissen, zo liet een woordvoerder zondagmiddag weten. Het is volgens de politie uitgesloten dat er meer personen in de gecrashte auto hebben gezeten.

Over de drijfveren van de chauffeur om zijn toevlucht te zoeken in een loods wil de politie niets kwijt. ,,Wij doen geen uitspraken over de omstandigheden’’, aldus de woordvoerder

Verongelukken vrienden slaat in als bom

Het relatief nieuwe complex (in het oude heeft acht jaar geleden brand gewoed) staat naast een boerderij aan het Bûtenskar, een parallelweggetje van de N359. Op dat adres is een vleesveehouderij gevestigd.

De twee vrienden uit Hemelum en Bakhuizen maken deel uit van een grotere vriendenploeg. In de gemeenschap wordt gezegd dat zij kort voor de botsing juist een paar maten thuis hadden gebracht. De twee verongelukte mannen wonen beiden op een boerderij en hebben als middelbare scholieren op het Bogerman College in Sneek gezeten. Daarna gingen zij studeren aan Aeres Hogeschool in Dronten.

De verenigingen van dorpsbelang in Bakhuizen en Hemelum waren zondag overdonderd door het nieuws dat twee jonge dorpsgenoten zo plots om het leven gekomen zijn. De besturen denken na over de vraag hoe zij de getroffen families en de gemeenschap misschien tot steun kunnen zijn.

,,Dit is zo plotseling. We gaan het hebben over wat we kunnen doen’’, aldus voorzitter John Lorist van Dorpsbelang Hemelum.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct