Workumer klokken blijven stil: restauratie laat op zich wachten

De historische toren in Workum. FOTO GOOGLE STREETVIEW

De kerkklokken in Workum luiden niet meer. De stad wacht al anderhalf jaar op de restauratie van de klokken in de historische stadstoren. 

De toren is eigendom van de Stichting tot behoud van monumenten in de Gemeente Súdwest-Fryslân. Ook zij is, als opdrachtgever, gefrustreerd over de vertraging van het restauratiewerk van de klokken in de bijna vijfhonderd jaar oude toren (1523) aan de Merk. 

Ook voor begrafenissen is het een probleem, want bij een begrafenis hoort klokgelui, merkt ook John Tigchelaar – voorzitter van de begrafenisvereniging: „Het is toch traditie, iedereen begint erover.”

Ingrijpende opknapbeurt

Rein Boersma, secretaris van de monumentenstichting baalt ook van de vertraging. Het werk is uitbesteed aan een gieterij in Finsterwolde, maar die geeft niet thuis, vertelt Boersma. „We bestoke de man mei mailtjes. Hy hat it smoardrok en sit ek mei syn sûnens.”

Volgens Boersma hebben zowel het carillon, de liedklokken als beide hoofdklokken (de grote en de kleine) een ingrijpende opknapbeurt nodig. Na de restauratie wil de stichting ook nog een derde klok in de toren hebben, die is nog niet besteld. Wel wordt voor die derde klok gekeken naar een andere klokkenmaker.

Afronding

Volgens de stichting heeft de restaurateur wel al wat werk verricht, maar is er geen zicht op een afronding. Toch gaat de stichting niet op zoek naar een andere klokkenmaker. „Der is gjin alternatyf, foaral de skuor yn ’e grutte klok is hiel spesjalistysk wurk. En we wolle ek graach dat dizze menear it wurk ôfmakket”, zegt Boersma. 

Wanneer het geluid van de torenklokken weer in Workum te horen is, durft Boersma niet te zeggen. Een voorzichtige gok is het einde van het jaar. „Wy hoopje der it bêste fan”, aldus Boersma. De klokkenmaker uit Finsterwolde heeft niet op een verzoek om een reactie gereageerd.

home
net-binnen
menu