Visualisatie van het nieuwe Landal-park.

Vakantiepark Witmarsum relatief klein: 'een mooi knus park'

Visualisatie van het nieuwe Landal-park. FOTO PARCESTATE

Landal GreenParks breidt uit met een nieuw vakantiepark in Witmarsum. Onder de naam ‘Landal Elfstedenhart’ worden 59 vakantiewoningen gebouwd.

Het nieuwe vakantiepark van Landal Greenparks is gepland aan de oostkant van Witmarsum, tegenover het Flietsterbosk. Daar ligt al jaren 10 hectare grond klaar.

Het park wordt aangeprezen met een elfstedenthema. De drie woningtypes in het vakantiepark worden allemaal vernoemd naar een winnaar van de Elfstedentocht: Henk Angenent, Reinier Paping en Evert van Benthem.

Het park wordt ontwikkeld door Gaby Broekhuijsen (Parc Estate) en Wigle Sinnema (onder andere oud-wethouder van Súdwest-Fryslân). Er zijn door de jaren heen verschillende plannen geweest, opgezet door andere ontwikkelaars, om op deze plek een vakantiepark te bouwen. Sinds 2008 staan er ook al elf woningen op het terrein, maar onder meer door de kredietcrisis kwam het geplande vakantiepark nooit van de grond.

Broekhuijsen durft het nu wel aan: ,,Wij willen de handschoen graag oppakken. Veel mensen willen een mooi huisje aan het water.”

Relatief klein park

De woningen op Landal Elfstedenhart worden te koop aangeboden aan investeerders. Landal is vervolgens verantwoordelijk voor het beheer van het park, zoals onderhoud en boekingen. Broekhuijsen denkt binnenkort met de verkoop te kunnen beginnen. Dat gebeurt in twee fases: eerst 29 woningen, dan de andere 30. Hij hoopt dat voor de eerste woningen dit jaar nog de schop de grond in kan. Wellicht kan dan in de zomer van 2022 het park open.

De huisjes liggen aan het water en bieden ruimte voor twee tot twaalf personen. Ze worden gasloos opgeleverd. Het vakantiepark moet groen ingericht worden met een bloementuin. Ook komt er een multifunctioneel sportveld. De 9 holesgolfbaan die er nu ligt, gaat verdwijnen.

Vergeleken met andere parken van Landal in de provincie gaat het in Witmarsum om een relatief klein park. Zo telt Esonstad in Oostmahorn bijvoorbeeld 211 woningen. Het park in Witmarsum wordt het tiende park van Landal in Friesland. Het moet ,,een mooi knus park” worden dat bewust kleinschalig blijft. Het plan is geen opmaat naar een veel groter park, aldus Landal-persvoorlichter Jeannette ten Kate. „Friesland is hartstikke mooi. De locatie is een mooie aanvulling.”

‘Het plan wordt door het dorp omarmd’

Volgens Landal is er flink wat interesse voor de vakantiewoningen. Daarbij speelt de coronacrisis wellicht ook een rol, denkt Ten Kate: ,,Mensen zijn toch minder snel geneigd naar het buitenland te kijken.” Hoeveel arbeidsplaatsen de bouw en de ontwikkeling van het park oplevert, durft Landal nog niet te zeggen.

Het is het eerste park dat Landal GreenParks opzet in de gemeente Súdwest-Fryslân, maar dat nieuws is nu pas op de burelen van het stadhuis beland. ,,Wij zijn verrast, wij kennen dit nieuwe plan nog niet”, aldus persvoorlichter Louis Westhof. De bestemmingsplannen zijn vanwege de eerdere plannen voor een vakantiepark op de locatie al in orde.

In het dorp zijn de vakantiegangers welkom en er wordt alvast voorgesorteerd op hun komst. ,,Wij vinden het een hele mooie ontwikkeling. Het plan wordt door het dorp omarmd”, aldus voorzitter Joost Rosier van Dorpsbelang.

Cultuurtoeristen

Voor Dorpsbelang is de komst van het park ook een extra impuls om het Gouden Land-project door te zetten. Witmarsum werkt in dit project samen met Pingjum, Kimswerd, Arum en Zurich om meer cultuurtoeristen naar het gebied van Grutte Pier (geboren in Kimswerd) te lokken.

Ook willen de vijf dorpen verhalenroutes uitzetten over bijvoorbeeld de historische dijklichamen in de regio, zoals de Pingjumer Gouden Halsband. ,,Dat sluit heel erg mooi aan bij een vakantiepark in Witmarsum. Het versterkt elkaar”, aldus Rosier.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct