De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden.

Werf Makkum voor rechter na sloop jacht Heineken

De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden. Foto: Feadship

De Vries Scheepsbouw in Makkum heeft samen met een schrootbedrijf uit Groningen volgens het Openbaar Ministerie personeel in gevaar gebracht. Bij beide bedrijven is het jacht van wijlen Freddy Heineken gesloopt dat vol asbest zat.

Zowel De Vries Scheepsbouw als SimmereN Schroot moet zich dit najaar voor de strafrechters in Zwolle verantwoorden, leert onderzoek van deze krant. Het dertig meter lange jacht Something Cool uit 1964 komt in 2016 op de werf in Makkum terecht voor een renovatie. Dat blijkt te kostbaar waarna alleen sloop restte, schrijft advocaat Hans Jan Bussink in een reactie namens De Vries. SimmereN wordt gevraagd of ze interesse heeft om het schip als oud ijzer te gelde te maken.

In december 2016 vaart het jacht naar Groningen waar het begin 2017 in stukken wordt gezaagd. Als op 6 februari de laatste onderdelen nog gesloopt worden, lopen medewerkers van de Inspectie SZW het terrein op van SimmereN. Op last van de Inspectie wordt dat werk stilgelegd. Controleurs constateren dat er asbest in de delen van het wrak aanwezig is. Uiteindelijk gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging.

Milieuregels overtreden

Beide ondernemingen wordt verweten hun medewerkers in gevaar gebracht te hebben en de milieuregels te hebben overtreden. In Makkum is het jacht gestript. Daar zouden luiken op het bovendek zijn verwijderd waarachter spuitasbest zat. Levensgevaarlijk, aldus het OM. Ook de matroos en schipper die het jacht naar Groningen brachten, zouden zijn blootgesteld aan de gevaren van asbest.

Medewerkers bij beide bedrijven werden volgens het OM blootgesteld aan asbestvezels die in de longen kunnen doordringen en long-, buikvlies- of longvlieskanker kunnen veroorzaken. Veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van perslucht, zijn niet of nauwelijks nageleefd. Naast beide bedrijven zijn ook de CEO van De Vries en de bedrijfsleider van SimmereN gedaagd.

De scheepswerf in Makkum, een van de bedrijven die onder de merknaam Feadship megajachten voor miljonairs bouwen, kan zich absoluut niet vinden in de gang van zaken zoals geschetst door het OM. ,,De veiligheid van medewerkers en andere betrokken heeft voor hen altijd prioriteit. Cliënten hebben dan ook een buitengewoon goede reputatie op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu en hebben, zoals altijd, naar eer en geweten gehandeld”, stelt advocaat Bussink.

‘Schoon schip’

Volgens de werf gaf SimmereN aan ervaring te hebben met het verwerken van astbesthoudend materiaal. Het Groningse bedrijf schetst een ander beeld. Volgens de medewerker die begin december 2016 de opdracht aannam, was het schip in Makkum in plastic gewikkeld. Ook zaten er stickers met het label ‘A’ op geplakt om aan te geven dat er asbest aanwezig was. Die stickers waren nog van voor de sanering en zouden verwijderd worden, werd hem verteld.

Toen het schip eind die maand in Groningen arriveerde, was alles inderdaad verwijderd. Een ‘schoon schip’ dus, concludeerde de schroothandel, waarna het jacht in stukken werd gesneden. Advocaat Niek Heidanus staat SimmereN bij. Hij meent dat het grote De Vries de schroothandel ,,op slinkse wijze heeft misleid en bedonderd”.

De Something Cool van Heineken was een historisch jacht, onderdeel van de ‘Feadship heritage fleet’. In de jaren tachtig was koningin Beatrix er veelvuldig aan boord. In 2008 stond het jacht nog te koop voor 950.000 euro. De strafzaak wordt later dit jaar behandeld in de rechtbank in Zwolle.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct