Wasserij Bolsward krijgt steeds meer besmette ziekenhuiswas binnen

De besmette was zit in alarmrode plastic zakken die mee de wasmachine in gaan. FOTO RENTEX FLORON

De toenemende coronadrukte in de ziekenhuizen betekent ook extra werk voor de Bolswarder wasserij Rentex Floron, die gespecialiseerd is in textiel voor de gezondheidszorg.

Directeur Titus Mulder ziet het aantal alarmrode waszakken met de dag groeien. In deze zakken zitten kleding en textiel van artsen en verplegers die met coronapatiënten in aanraking zijn geweest. Ze gaan ongeopend de speciale chemische voorwas in. Pas daarna volgt het normale wasproces.

700 kilo besmette was

Tot nu toe kwam er ongeveer 700 kilo aan besmette was binnen, afkomstig uit het hele land. Van de 94 Nederlandse ziekenhuizen heeft Rentex Floron er 30 als klant. Het Bolswarder bedrijf was klaar voor de rode builen, ,,We hebben eerder SARS en MERS meegemaakt. Ook coronavirussen, hoewel ze erg verschillen van Covid-19’’, aldus directeur Titus Mulder.

,,Van SARS was bekend dat het virus onder bepaalde omstandigheden langer dan 24 uur kon overleven op bepaalde oppervlakten, zoals metaal. Ik kreeg ook nieuwe literatuur toegespeeld. Die kennis hebben we als uitgangspunt genomen voor nieuwe protocollen. Dat is de enige veilige keuze die je kunt maken.’’

Veilige afstand

Om risico’s op besmetting van personeel te elimineren, zijn ook intern de bedrijfsprocessen aangepast.

Het 450 koppige personeel werkt zo veel mogelijk in gescheiden ruimtes, op verschillende tijdstippen en op veilige afstand van elkaar. Deurklinken worden extra gedesinfecteerd. Op bepaalde afdelingen dragen mensen handschoenen. De chauffeurs doen dat standaard.

Aanvankelijk vonden andere instanties het Bolswarder protocol erg streng. ,,Maar ze zijn het er nu helemaal mee eens. Feitelijk hebben we de landelijke standaard gezet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Coronavirus