Verveelde jongeren mogen klusjes gaan doen voor gemeente Súdwest-Fryslân

Het lijkt wel zomervakantie op de skatebaan in de wijk Tinga in Sneek. De jeugd vermaakt zich prima met step en skateboard. FOTO NIELS DE VRIES

Om verveelde, thuiszittende jongeren een goede invulling van hun vrije tijd te geven, heeft de gemeente Súdwest-Fryslân een zogenoemde ‘klussendienst’ opgezet. Jongeren kunnen zich aanmelden bij de gemeente om kleine klussen in de openbare ruimte te doen.

Het is de bedoeling dat de klussen zo veel mogelijk in de eigen leefomgeving van de jongeren plaatsvinden. „Denk hierbij aan klusjes in de groenvoorziening, het uitvoeren van kleine reparaties of het opruimen van zwerfafval in en rond de eigen stad of het dorp”, legt wethouder Mark de Man uit.

In totaal is de gemeente op zoek naar honderd jongeren die tot september wekelijks een klusje willen doen. Als beloning krijgen de jongeren tegoedbonnen voor sport en cultuur, zoals een workshop drummen, karate of streetdance.

Het initiatief van de Klussendienst is een samenwerking tussen GGD Fryslân, Cultuur Kwartier Sneek, Sport Fryslân, Sociaal Collectief Fryslân en staat onder regie van de gemeente Súdwest-Fryslân.