'Transvrouw azc Sneek door andere asielzoeker bedreigd'

FOTO ANTON KAPPERS THOMASSON

Een bewoonster van het azc in Sneek heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging met een mes door een andere asielzoeker. Dit zou zijn gebeurd omdat ze transgender is.

Een bewoonster van het azc in Sneek heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging met een mes door een andere asielzoeker. Dit zou zijn gebeurd omdat ze transgender is. 

Het incident vond in juni plaats, zegt Sandro Kortekaas, die met de vrouw in contact staat. Volgens hem is zij naderhand door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overgeplaatst naar een ander verblijf binnen het Sneker acz. Ze voelt zich daardoor nog steeds onveilig, aldus Kortekaas. Het COA was zondag niet bereikbaar voor een reactie.

Moedig

Kortekaas is voorzitter van LGBT Asylum Support, de stichting die opkomt voor de belangen van asielzoekers met een lgbti-achtergrond. Hij heeft na een gesprek met de vrouw een melding gedaan bij Bureau Veiligheid, een onderdeel van het COA dat zich bezighoudt met de veiligheid van azc-bewoners.

De man die de transvrouw met een mes zou hebben bedreigd, zou dat gedaan hebben uit ‘schande’ omdat hij in het verleden een gesprek met haar had aangeknoopt. De vrouw stapte in juni naar de politie. ,,Heel moedig dat ze dat zelf heeft gedaan”, zegt Kortekaas. ,,Maar helaas komt het nu mogelijk alleen onder het kopje ‘bedreiging’ in de politie-administratie, terwijl het gaat om lgbt-gerelateerd geweld.”

Zorgwekkend

Bedreigingen en geweld gericht op ‘andere’ asielzoekers komt veel voor in Nederlandse azc’s, zegt hij. Na de verkrachting van een homoseksuele asielzoeker in Dronten, in 2019, stuurde zijn stichting een vragenlijst rond.

Uit de antwoorden doemt een beeld op van lgbt-asielzoekers die maar moeizaam een aangifte kunnen doen bij de politie en na een melding bij het COA niet of nauwelijks iets zien veranderen.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zei in maart in een reactie dat het onderzoek misschien niet representatief is, maar noemde de signalen uit het rapport ,,zorgwekkend”.