Wietse Minks en Danny Nendissa met een tas vol ballen. ,,We hebben alles voor elkaar over bij deze club.''

Toeterend in de rij bij drive-through voor gehaktballen van SWZ Boso Sneek

Wietse Minks en Danny Nendissa met een tas vol ballen. ,,We hebben alles voor elkaar over bij deze club.'' Foto: Simon Bleeker

Voetbalvereniging SWZ Boso Sneek organiseerde zaterdag een goedlopende drive-through waar de trouwe achterban de enige echte Boso-gehaktballen (onmisbaar in de derde helft) kon afhalen. Met Danny’s satésaus natuurlijk. ,,Goed balletje dit!’’

Het is tien voor drie en de eerste auto staat toeterend voor het hek van voetbalvereniging SWZ Boso in Sneek. Daar is de eerste clubfan al. Raampje naar beneden, grappend naar de vrijwilligers op het parkeerterrein: ,,Mutte jim dy ballen noch draaie of su?’’

De Sneker voetbalclub heeft zaterdagmiddag een speciale ledenactie in elkaar gedraaid. Op het terrein is een ‘gehaktballen drive-through’ ingericht. Sympathisanten van de club in de wijk Tinga, en dat zijn er nogal wat, kunnen tussen drie en vier uur op RIVM-verantwoorde wijze de enige, echte Boso-ballen afhalen met de auto - al komen er ook heel wat mensen op de fiets.

Kantine als sponsor

,,Het is een grote grap natuurlijk’’, zegt pr-man Sven Batstra in de kantine, tussen rijen papieren tasjes vol in plastic verpakte gehaktballen (per twee of vier te bestellen in de webshop) en bakjes met Danny’s satésaus. Nou goed, een grap: de club heeft in deze coronatijd een belangrijke reden om zo’n stunt te verzinnen. ,,We hebben al maanden geen kantine-inkomsten en de kantine is toch onze grootste sponsor. Hopelijk kunnen we 1 juli weer open, maar ja, dan zit je net voor de zomerstop.’’

Het balletje is gaan rollen, zo zegt Batstra, na twee uiterst succesvolle avondjes online bingo. Honderden deelnemers (niet alleen uit Sneek, maar bijvoorbeeld ook uit Rotterdam en Barcelona) plugden in voor de rondjes bingo met mooie prijzen. Rinkelrinkel, dat is het geluid van de kassa. Batstra: ,,De omzet is leuk, maar we doen het ook voor de binding. We proberen steeds iets te verzinnen om on mind te blijven bij de mensen.’’

De ballen en de saus

Dan, wat betreft die befaamde ballen. En de satésaus. Op wedstrijddagen van het eerste elftal wordt het keukentje al sinds jaar en dag bestierd door het illustere Sneker duo Wietse Minks en Danny Nendissa. Minks beheert de ballen, Nendissa is de sausmeester. De derde helft van de voetballers en de aanhang is nooit compleet zonder een gehaktbal, warm door het luikje.

Minks, met een grijns: ,,We maken er zelf jus bij hè, om het nog wat lekkerder te maken.’’ Nendissa: ,,Ik ben Indisch, dus ik heb een recept van mijn moeder. Met pepertjes, gebakken uitjes en veel kruiden. De saus komt wel uit een pot hoor, anders wordt het te duur. Maar ik doe er van alles bij.’’ Er worden in de kantine wel eens geintjes over Danny’s satésaus gemaakt, omdat die op de een of andere manier altijd weer anders smaakt. Voor vandaag heeft-ie twintig liter gemaakt.

Saamhorigheid

Een Hollands muziekje op de speakers, zonnetje erbij, vrolijke vrijwilligers: de ballenafhaal heeft iets feestelijks. Auto na auto rolt langs de vrijwilligers die de bestellingen uitventen aan de chauffeurs. Ach, wat hebben ze de saamhorigheid van de club gemist. Ook Rianne de Haan uit Sneek pakt een tasje aan. Ha, daar zal haar vader blij mee zijn. Hij woont een eindje verderop in de wijk en is een echte SWZ Boso-clubman. ,,Dizze ballen bringe we nei pake.’’

Tegelijk met de gehaktballenactie (de teller staat na een uurtje op dik driehonderd verkochte ballen) houdt SWZ Boso Sneek ook een grote uitverkoop van de webshop. Vanaf maandag heeft de vereniging een nieuwe naam: Sneek Wit Zwart. Net als vroeger trouwens. Na een tien jaar heeft hoofdsponsor Boso (groot in poetsdoeken) de samenwerking beëindigd. ING Bank neemt het hoofdsponsorschap over. Alle merchandise met Boso-opdruk mag daarom voor een prikje weg.

'Mm, smaakt goed'

Een onverwachte gast duikt op. Het is Frank uit Leek en hij is op de racefiets naar Sneek gevlogen om hier een gehaktbal te testen. Frank (,,noem mijn achternaam maar niet, als recensent blijf ik graag een beetje mysterieus’’) beheert het Instagram-account ‘Over de gehaktbal’. Hij heeft zich gespecialiseerd in het recenseren van gehaktballen in voetbalkantines. Het bestuur schuift ‘m meteen eentje voor. Of er mosterd is? ,,Zo eet ik ‘m het liefst.’’

Frank maakt een fotootje en zet dan zijn tanden in het vlees. Keurend: ,,Mmm... smaakt goed. Een gehaktbal moet stevig zijn en vooral niet zompig. Een uitje erin is een pluspunt.’’ De concurrentie is hard. De gehaktballen van VV Kollum staan bovenaan Franks scorelijstje. ,,Daarin waren zelfs nog heel kleine stukjes paprika zichtbaar.’’ De gehaktballen van Wietse en Danny kunnen zijn goedkeuring ook wegdragen. ,,Lekker gekruid, fijne nasmaak. Dit is wel top drie.’’ Dat wisten ze in Sneek natuurlijk allang.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct