Terugplaatsing toren stadhuis Bolsward komende week live te volgen

De torenspits van het monumentale Bolswarder stadhuis werd op 28 september 2019 afgetakeld. De bonte knaagkever had de toren zo zwaar aangetast dat het niet veilig meer was die te laten staan. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Iedereen die dat wil kan komende woensdag en donderdag meegenieten van het terugplaatsen van de stadhuistoren van Bolsward. Het is live te volgen via de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.

De gerestaureerde stadhuistoren keert dinsdag per boot vanuit Sneek terug naar Bolsward en wordt woensdagmiddag en donderdag in delen op zijn plek gezet. Als donderdag ook het lantaarngedeelte weer op zijn oude post is neergezet overhandigt wethouder Mirjam Bakker de Bolswarder vlag aan de medewerkers van bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep), die de vlag plaatsen op de spits. De windvaan wordt op een later moment geplaatst.

In verband met de werkzaamheden is de Jongemastraat woensdag en donderdag afgezet. De stoep en de winkels blijven wel toegankelijk. Als de weersomstandigheden het takelwerk niet toelaten, wordt het plan herzien, meldt de gemeente.

In september 2019 werd de door de bonte knaagkever stevig aangetaste stadhuistoren door Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld, in drie delen naar beneden getakeld en per schip vervoerd naar de restauratiespecialisten in Sneek. Daar is de stadhuistoren in oude luister hersteld.

De terugplaatsing is live te volgen via www.sudwestfryslan.nl/detiid (via webcam en livestream). De webpagina is nu nog niet in de lucht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân