Stappers op het Schaapmarktplein tijdens de stappersavond.

Stappers na avondje Sneek: Bedankt voor uw komst

Stappers op het Schaapmarktplein tijdens de stappersavond. FOTO SIMON BLEEKER

De pleinen lopen rond half twee ’s nachts langzaam leeg. Op een ledscherm in de Nauwe Noorderhorne worden bezoekers bedankt voor hun komst. Ook dat is Sneekweek.

,,Nacht vijf. We zijn halverwege’’, zegt politiechef Marja Doosje tijdens de briefing op het politiebureau van Sneek tegen elf uur dinsdagavond. Basisteam Sneek en omstreken maakt zich op voor de Sneker Stappersavond, een van de drukste avonden tijdens de Sneekweek. Bijna twintig agenten zijn in touw. Surveillanten te voet, mountainbike, paard, met de auto en op het water.

Buiten, op het parkeerterrein van het bureau, staat een glimmende arrestantenbus. Goed voor maximaal 28 mensen die hier na hun aanhouding maximaal zes uur mogen worden vastgezet. De cellen zijn voorzien van airco, maar verder is het er vooral krap. ,,De mensen hebben vooraf al de keuze gemaakt om hier terecht te komen’’, zegt een van de medewerkers. Vol is de bus tijdens de 84e editie van het zeil- en stadsfeest bij lange na nog niet geweest.

'Natuurlijk gebeurt er af en toe wel iets als er meer dan 12.000 mensen op een kleine ruimte samen zijn en de alcohol vloeit'

Het aantal aanhoudingen is vergelijkbaar met voorgaande jaren, zegt Doosje. Aantallen wil zij niet noemen. ,,Daar gaat dan alle aandacht naar uit. Tot dusverre is het juist een heel gezellig evenement. Natuurlijk gebeurt er af en toe wel iets als er meer dan 12.000 mensen op een kleine ruimte samen zijn en de alcohol vloeit. We zijn er niet om het feest minder leuk te maken, maar om de openbare orde te bewaken. Veel collega’s, ook van buiten, vinden het juist leuk om tijdens de Sneekweek diensten te draaien.’’

Briefing

Vanaf een uur of tien is het al aardig druk in de binnenstad en dat zal de komende uren zo blijven. Het is droog en de temperatuur nodigt uit om op straat te blijven, op de terrassen en de verschillende muziekpodia. Voor de nachtploeg de straat op gaat worden zij gebriefd door de operationeel commandant. Ook passeren de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en wordt gewezen op de mogelijke aanwezigheid van mensen die handelen in drugs, lachgas venten of een gebiedsverbod hebben. De agenten worden tijdens hun dienst aangestuurd vanuit de commandowagen bij de Martinikerk. Dit is tien dagen het zenuwcentrum voor gemeente, politie, gezondheidsdiensten, beveiliging en brandweer.

'Hier zijn de lijntjes kort, maar volgt ieder zijn eigen discipline'

Op grote schermen worden de drukte en bewegingen op de pleinen en doorgaande straten in de gaten gehouden. Sinds 2010 heeft deze vorm van crowdmanagement vruchten afgeworpen, zeggen alle partijen. ,,Hier zijn de lijntjes kort, maar volgt ieder zijn eigen discipline. En iedereen heeft hetzelfde beeld, zodat we snel kunnen inspelen op ongewenste situaties’’, zegt Jacob Bruinsma. Hij begint aan zijn derde van vijf nachtdiensten deze week.

Dialoog, de-escaleren en doorpakken

Samen met collega Bas van den Oudenalder loopt de ervaren agent door de binnenstad. Ze worden vooral aangeklampt door bekenden en jongeren die de weg vragen, of wellicht een leuke vriendin weten voor een hun vrienden. Mensen met een flesje bier wordt gevraagd het glas weg te doen en een wildplasser die in de vaart urineert wordt ongemoeid gelaten. ,,Hij geeft het terug aan Moeder Natuur’’, constateert Van den Oudenalder. ,,Natuurlijk zijn er regels en bekeuren we ook, maar kunnen we er naar eigen inzicht mee omgaan’’, verklaart Bruinsma de gemoedelijke opstelling. ,,We werken volgens de drie D’s: eerst de dialoog aangaan, dan de-escaleren en als dat niet genoeg is doorpakken.’’

'Dit is nu echt de Sneekweek. Zó gezellig’

Dit laatste is nodig als op de Prins Hendrikkade een jongen tegen de grond is geslagen. Bruinsma kan de verdachte zo in zijn armen opvangen. Vanuit de commandowagen was net gevraagd een kijkje te nemen omdat hier kort daarvoor een ander opstootje dreigde. Geboeid wordt de verdachte afgevoerd.

Verder overheerst deze nacht vooral een ontspannen sfeer. ,,Dit is nu echt de Sneekweek. Zó gezellig’’, zegt een echte Sneekse. Het bedankje aan duizenden bezoekers op het ledscherm, verstuurd vanuit de commandowagen, is op zijn plaats.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct